Zenders van Medialaan willen met de andere tv-stations Vlaamse Netflix lanceren

Zenders van Medialaan willen met de andere tv-stations Vlaamse Netflix lanceren

Het succes van Netflix ontgaat de televisiezenders natuurlijk niet en zo horen we steeds vaker de ambitie om een online platform te starten. Op de voorstelling van het najaar kondigde Medialaan aan dat ze de andere tv-zenders de hand reiken om een Vlaamse Netflix te lanceren. Dat moet een platform worden waarop we Vlaamse fictiereeksen bundelen.

Onlangs was het Proximus dat grote plannen bleek te hebben om een Belgische Netflix te starten, maar de Vlaamse televisiezenders zouden weleens met een eigen initiatief kunnen komen. Die oproep deden Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx, de tijdelijke CEO’s van Medialaan, vandaag tijdens de voorstelling van het tv-seizoen dat er dit najaar aankomt.

Vlaamse Netflix

“We hopen om samen met de collega-omroepen een ‘Vlaamse Netflix’ te kunnen uitbouwen met focus op Vlaamse topfictie, aangevuld met internationale films en reeksen. We willen hiermee een straf lokaal complementair aanbod neerzetten naast Netflix.” Daarmee zetten ze alvast heel stevig in op online televisie kijken, want voorts komt er ook een nieuw videoplatform, VTMGO, waarop alle programma’s van de zenders van Medialaan te zien zullen zijn. Dat zijn naast VTM ook Q2, Vitaya, CAZ, VTMKZOOM en KADET. Programma’s zullen daar live en tot 30 dagen uitgesteld te bekijken zijn.

Maar die Vlaamse Netflix gaat dus nog een stapje verder en zou een samenwerking tussen alle Vlaamse zenders kunnen worden. “Het is onze verantwoordelijkheid als zenders om kwaliteit te garanderen in de toekomst. Het is ook onze taak om dit te doen. In het buitenland zijn meer en meer omroepen de handen in elkaar aan het slaan om een gezamenlijk platform te ontwikkelen. Laat ons dit in Vlaanderen ook snel doen.” VRT liet via Twitter al weten dat de deur open en de koffie klaar staat voor Medialaan. Een samenwerking zit er dus zeker wel in.

Samenwerking zenders

Hiervoor zal Medialaan de komende tijd met de andere zenders rond de tafel gaan zitten. “We willen ook graag in gesprek gaan met de overheid. We hebben hun steun nodig zodat onze kwalitatieve Vlaamse fictie – ondanks de tsunami aan Engelstalig drama – overeind kan blijven in een globale digitale wereld.”

Dat Netflix steeds populairder wordt, is natuurlijk gevaarlijk voor de klassieke zenders die hun eigen programma’s blijven aanbieden. Vooral de jongste kijkers nemen niet meer de tijd om in hun zetel te gaan zitten en netjes volgens de programmatie naar tv te kijken. Series bingewatchen, kijken wanneer je wil, … Medialaan heeft de voorbije jaren al op die trend ingespeeld met initiatieven zoals Stievie. Maar als er straks een ambitieuze samenwerking tussen de tv-zenders zou komen, dan wordt pas echt duidelijk hoe Netflix intussen de alarmbel doet rinkelen bij televisiemakers. Wordt vervolgd …

Gesponsorde artikelen