Left Right
scrollTop top

Zestien Amerikaanse staten spannen op Presidents Day rechtszaak aan tegen Trump


Zestien Amerikaanse staten spannen op Presidents Day rechtszaak aan tegen Trump

Zestien van de vijftig Amerikaanse staten stellen dat het besluit van Donald Trump om de noodtoestand af te kondigen indruist tegen de Amerikaanse grondwet. En ze gaan ook procederen tegen het besluit. Het afkondigen van de noodtoestand stelt Trump in staat het Amerikaanse Congres te omzeilen en geld te gebruiken dat onder meer afkomstig is uit de begroting van het Pentagon.

Volgens de Californische procureur-generaal Xavier Becerra is er geen sprake van een noodtoestand aan de grens met Mexico. “We dagen de president voor de rechter om te voorkomen dat hij eenzijdig geld steelt van de belastingbetalers”, zei hij. Becerra staat bekend om het juridisch aanvechten van besluiten van de regering-Trump. Dat deed hij al minstens 45 keer.

Vijftien andere Amerikaanse staten hebben zich deze keer echter bij de rechtszaak aangesloten: Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon en Virginia. Ze deden dat nota bene gisteren, op Presidents Day.

Grensmuur

Met de vrijdag afgekondigde maatregel wil Trump fondsen werven voor een grensmuur waarmee hij een eind wil maken aan drugshandel, illegale migratie en criminaliteit. Eerder deze maand kwamen Republikeinen en Democraten in het Congres nog tot een akkoord waarin 1,4 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor een grensmuur. Trump wil echter 5,7 miljard en probeert met de noodtoestand de rest van het bedrag binnen te halen.

Donald Trump heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van de Amerikaanse staten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588