Left Right
scrollTop top

Zet AB InBev Belgen al sinds 2009 in ’t zak met kunstmatig dure Jupiler en Leffe?


Zet AB InBev Belgen al sinds 2009 in ’t zak met kunstmatig dure Jupiler en Leffe?

Volgens de Europese Commissie heeft de grootste bierbrouwer ter wereld, het Belgische Anheuser-Busch InBev, zijn machtspositie op de Belgische markt sinds 2009 misbruikt om invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. Lees: het probeert z’n bier in België kunstmatig duurder te houden. En dat mag niet.

AB InBev beperkt sinds 2009 de concurrentie door goedkopere invoer van zijn Jupiler- en Leffebier uit Nederland en Frankrijk naar België te belemmeren. Dat staat in een voorlopig oordeel van de Europese Commissie. De brouwer krijgt nu de kans op de bezwaren in te gaan.

Jupiler en Leffe zijn goedkoper in onze buurlanden, omdat AB InBev daar moet afrekenen met scherper geprijsde concurrenten.

Volgens de Europese Commissie voert AB InBev een bewuste strategie om te beletten dat supermarkten en groothandelaren zowel Jupiler als Leffe goedkoper inkopen in Nederland en Frankrijk en vervolgens zouden invoeren in België.

Zo is in Nederland de Franstalige tekst van de blikjes gehaald en in Frankrijk de Nederlandstalige tekst, om te vermijden dat ze worden verkocht in respectievelijk Franstalig en Nederlandstalig België.

Margrethe

“Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren”, zegt EU-commissaris van mededinging Margrethe Vestager. De Deense is de vrouw die eerder al achter onder meer Facebook, Google en Apple ging. Met succes.

AB InBev kwam in 2007 al in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes, maar AB InBev ontsprong de dans door het kartel te verklikken.

InBev laat in een reactie weten dat de verklaring van de commissie van vandaag een “procedurele stap is betreft in het vorig jaar juni gestarte onderzoek”. Het bedrijf zegt constructief mee te werken met de Europese Commissie en het navolgen van de regels “zeer serieus” te nemen. AB InBev vindt het niet gepast om nu meer commentaar te geven.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308