Zet je de ventilatie in het vliegtuig af? Dan ben je niet slim bezig … 

Zet je de ventilatie in het vliegtuig af? Dan ben je niet slim bezig … 

Als je buur op het vliegtuig regelmatig de airco opzet, moet je geen competitie beginnen door het weer af te zetten. Blijkbaar zet je het ventilatiesysteem in een vliegtuig best aan tijdens je vlucht. Ja we weten het, zo’n airconditioning is ongelofelijk fris maar het heeft zo haar voordelen op een vliegtuig. 

Als je in een vliegtuig zit, kan de frisse lucht soms een beetje storend zijn. Velen denken ook dat bepaalde bacteriën en virussen makkelijker verspreiden door het ventilatiesysteem. Voor je aan die knop zit, zou je toch eerst het volgende moeten weten.

Je hebt het mis

Dokter Mark Gendreau, directeur van het departement noodgeneeskunde in Lahey Medical Center-Peabody en expert in het verspreiden van besmettelijke ziekten door lucht legt uit in travelandleissure.com dat ventilatie in vliegtuigen niet zo slecht is. “Ventialtie op vliegtuigen heeft een slechte reputatie gekregen, maar dat is helemaal ongegrond.” Volgens Gendreau is er te weinig onderzoek gedaan over dit onderwerp in de laatste 15 jaar. Daarnaast hebben mensen een algemene misvatting over airco’s in een vliegtuig. “Velen weten niet hoe zo’n vliegtuigventilatiesystemen eigenlijk werken.”

99 procent minder microben

Volgens hem werkt het stromingspatroon van lucht op een vliegtuig niet noodzakelijkerwijs van voor naar achter, of van achter naar voren. “Het is eigenlijk opgesplitst in verschillende afdelingen op een vliegtuig.” De systemen werden ontworpen toen het nog was toegestaan om te roken tijdens vluchten. Hierdoor hebben luchtvaartmaatschappijen een efficiënt en regelmatig filtratiesysteem opgesteld. “De lucht die je ademt is blootgesteld aan twee tot maximum vijf rijen van je stoel.”

Het is heel belangrijk om te ventileren tijdens een vlucht. Zo’n filters zouden meer dan 99 procent stof en microben uit de lucht verwijderen. Virussen kunnen tot 5 uur in de lucht hangen en verplaatsen zich heel gemakkelijk. Maar de ventilator zorgt ervoor dat bepaalde virussen (zoals mazelen of tuberculose) geen kans krijgen om ingeademd te worden. “Ze worden snel naar de grond geblazen.” Het is in een vliegtuig ook belangrijk om virussen weg te houden. In een vliegtuig ben je namelijk makkelijker vatbaar voor zo’n virussen door de lage vochtigheid omdat je slijmvlies uitdroogt.

Volgens Gendreau is de lucht die door de ventilatie komt heel fris en gezond. “50 procent is gefilterd en 50 procent is nieuwe frisse lucht van buiten.” In de cabine zitten verschillende compartimenten die de luchttoevoer regelen. “Het aantal ventilatiezones is afhankelijk van het vliegtuig, maar elke zone wordt 15 tot 30 keer per uur gefilterd.” Hierdoor krijgt iedereen regelmatig genoeg frisse lucht.

Einde discussie, de airco blijft aan.

iStock

Gesponsorde artikelen