Zeven Belgische farmabedrijven leverden grondstoffen om crystal meth te maken aan kartel van Mexicaanse drugsbaas El Chapo

Zeven Belgische farmabedrijven leverden grondstoffen om crystal meth te maken aan kartel van Mexicaanse drugsbaas El Chapo

Zeven Belgische farmaceuten hebben op grote schaal geneesmiddelen geleverd aan een van Mexico’s meest gezochte drugsbaronnen, die op zijn beurt werkte in het kartel van El Chapo. De fabrikanten leverden geneesmiddelen waar efedrine in zit. Het is een essentiële grondstof voor de erg verslavende drug methamfetamine, beter bekend als crystal meth.

De Belgen leverden zeker 66 miljoen efedrinepillen aan de Mexicaanse drugsbaas Ezio Figueroa-Vasquez. Hij was een van de meest gezochte meth-fabrikanten ter wereld. Hij runde 16 methfabriekjes voor het Sinaloa Cartel van Joaquín “El Chapo” Guzmán. De Amerikanen pakten Ezio al in 2011, maar zijn zoon Hassein Eduardo Figueroa Gómez zou zijn handel nu runnen.

De farmaceuten “wisten naar eigen zeggen niet waar de pillen naartoe gingen”. Het parket gelooft daar niks van, omdat uit mails en telefoongesprekken zou zijn gebleken dat ze bewust hebben gehandeld.

Breaking Bad in het echt

Omdat het een grondstof is van crystal meth, is de invoer van efedrine in Mexico verboden. Figueroa-Vasquez kocht hem dan maar in landen waar het middel wel is toegelaten. Wie Breaking Bad heeft gezien, zal dit bekend overkomen: in zijn laboratoria in Mexico destilleerde de drugsbaas de efedrine door de pillen te centrifugeren.

De Belgische leveranciers hielpen Figuero-Vasquez aan 4.000 kilo efedrine. Daarmee kan ongeveer 3.000 kilo crystal meth mee worden gemaakt, wat niet zo veel lijkt, maar wél een straatwaarde van ongeveer 80 euro per gram in de VS. Of: in totaal is met de door de Belgen geleverde efedrine voor minstens 320 miljoen euro aan drugs gemaakt.

“Niks verkeerd gedaan”

Er zou nog drie keer meer geleverd worden binnen een jaar tijd, als de douane het zaakje niet op het spoor zou zijn gekomen.

De Belgische farmaceuten zeggen overigens dat ze niks gedaan hebben dat niet zou mogen. Ze zeggen dat ze de nodige vergunningen hebben om efedrine te maken, te verkopen en te exporteren. En ze beweren niet te weten dat de pillen bestemd waren om drugs van te maken. Maar volgens het gerecht zijn er e-mails en afgetapte telefoongesprekken die het tegendeel aantonen.

El Chapo

Het Sinaloakartel is Mexico’s grootste drugskartel. Het kartel heeft haar hoofdbasis in Culiacán, de hoofdstad van de noordwestelijke deelstaat Sinaloa, en werd tot voor kort geleid door Joaquín “El Chapo” Guzmán. Het Sinaloakartel is opgericht rond 1980 door Joaquín Guzmán en Héctor “El Güero” Palma Salazar, en sinds ongeveer 1990 is het het machtigste kartel van Mexico. In de jaren 90 schatte de DEA al dat het kartel sterker was dan het Colombiaanse Medellínkartel op z’n hoogtepunt.

Van het Sinaloakartel is bekend dat het tot voor kort ook erg veel efedrine betrok uit Zwitserland. Daar leverden farmaceutische bedrijven minstens 170 ton in een paar jaar via omwegen langs Afrika en Azië aan de Mexicanen. Guzmán te vluchten. Op 22 februari 2014 werd El Chapo in de badplaats Mazatlán aan de westkust van Mexico gearresteerd door een samenwerking tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse overheid.

Gesponsorde artikelen