Zeven op de tien Vlamingen gaan (bijna) aan de stress onderdoor

Zeven op de tien Vlamingen gaan (bijna) aan de stress onderdoor

Zeven op de tien Vlamingen geven aan dat het niet goed gesteld is met hun mentale veerkracht. Dat blijkt uit een test, die Partena Ziekenfonds samen met psychologen ontwikkelde.

Een test met twaalf vragen, meer hebben psychologen niet nodig om af te leiden hoe het gesteld is met het mentale evenwicht van een persoon. Ze ontwikkelden de test samen met het Partena Ziekenfonds om mentale problemen meer bespreekbaar te maken en de drempel naar professionele hulp te verlagen. Het Ziekenfonds haalde voorlopig resultaten uit een steekproef van 570 Vlamingen. Maar liefst 55% van de Vlamingen flirt met de gevarenzone voor burn-outs en oververmoeidheid. 13% van ons bevindt zich daar zelfs al middenin. Zij melden dat ze wel vaker wakker liggen door gepieker, dat ze geen energie meer hebben of zelfs helemaal opgebrand zijn. De belangrijkste oorzaak voor stress is het werk, op de voet gevolgd door het verkeer, geld, gezondheid en sociale verplichtingen.

Meer dan een derde van de respondenten geeft aan wekelijks of zelfs dagelijks de stress niet de baas te kunnen. De verschillende factoren hebben niet op iedereen dezelfde impact. Zo hebben mannen meer last van stress door gezondheid en vinden 18- tot 39-jaren de druk door sociale verplichtingen veel groter. Hoe ouder we worden, hoe beter we onze stress de baas kunnen, al geldt dat vaak niet voor stress die veroorzaakt wordt door het verkeer.

Mentale boost nodig? Check deze tips!

Alarmsignalen niet negeren

De cijfers van het onderzoek zijn geen verrassing, want onze levens zijn zodanig drukbezet dat veel Vlamingen moeite hebben om de juiste balans te vinden. Partena Ziekenfonds roept op om uit te kijken naar alarmsignalen en die niet te negeren. Vaak verandert het gedrag van mensen die lijden onder mentale problemen: ze liggen wakker, zijn te bezorgd of kunnen zich niet meer concentreren.

Daarnaast kunnen ook hun emoties veranderen. Zo worden ze sneller boos, of hebben ze meer stemmingswisselingen als hun mentale veerkracht niet meer optimaal is. Bovendien hebben ze dan vaak ook minder zin om mensen te zien of dingen te doen en blijven ze meestal volhouden dat “alles oké is”. De signalen opvangen en niet negeren is dus de boodschap!

Gesponsorde artikelen