Zieke vliegtuigpassagier kan elf medereizigers besmetten

Zieke vliegtuigpassagier kan elf medereizigers besmetten

Reizigers die in een vliegtuig een zetel hebben binnen een straal van twee rijen rond een medereiziger met griep, hebben 80 procent kans om zelf ook geïnfecteerd te worden. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Emory University en het Georgia Institute of Technology in de Verenigde Staten, gebaseerd op een analyse van de bewegingen van passagiers en cabinepersoneel doorheen het vliegtuig op tien langeafstandsvluchten.

Een vliegtuigpassagier met griep kan volgens de berekeningen van de onderzoekers elf medereizigers besmetten.

Computersimulaties

Het inzicht in het mechanisme van de infectie blijft, ondanks dat er meer dan een dozijn gedocumenteerde gevallen van ernstige besmettingen geregistreerd zijn, bijzonder beperkt,” zegt onderzoeksleider Vicki Stover Hertzberg, professor volksgezondheid aan de Emory University.

Computersimulaties

De zetels die het meeste risico lopen om geïnfecteerd te raken zijn uiteraard die aan weerszijden van de zieke persoon. Daarna volgen de drie stoelen in de twee rijen achter en voor de zieke passagier. Dat blijkt uit computersimulaties.

De infecties worden door kleine druppels ademhalingsvocht overgedragen, bijvoorbeeld bij het niezen. Wanneer een reiziger zich op meer dan één meter bevindt van die zieke passagier, zal die waarschijnlijk niet besmet worden. Tenzij de grieperige reiziger rechtstaat en wat gaat rondlopen natuurlijk.

Cabinepersoneel

Cabinepersoneel dat ziek is zou dus thuis moeten blijven want zij bewegen zich continu door het vliegtuig. Gemiddeld zou een ziek personeelslid zijn of haar ziekte aan bijna 5 passagiers kunnen doorgeven.

De kans op infectie loopt ook op per minuut. Dat bleek uit een incident in de jaren 70 waarbij een vliegtuig met vierenvijftig passagiers aan de grond gehouden werd en er zo’n achtendertig passagiers ziek werden door slechts één persoon met griep.

Nog ander slecht nieuws is dat de virussen mogelijk ook door de airconditioning kunnen worden opgepikt en zich zo over heel het vliegtuig kunnen verspreiden.

Gesponsorde artikelen