Ziekenfondsen worden alsmaar duurder, maar de tarieven groeien dichter naar elkaar toe in Vlaanderen

Ziekenfondsen worden alsmaar duurder, maar de tarieven groeien dichter naar elkaar toe in Vlaanderen

Bij veel ziekenfondsen gaan de tarieven de lucht in, maar wat vooral opmerkelijk is: de tarieven groeien naar elkaar toe. Bij de Christelijke Mutualiteit ziet het ernaar uit dat regionale verschillen zullen verdwijnen en ook bij de Liberale Mutualiteit komt er een grote fusie aan.

Een beugel, nieuwe brilglazen, een hoorapparaat, een bezoek aan de tandarts, … We zijn aangesloten bij ziekenfondsen om (een deel van) die kosten te laten terugbetalen. Maar ook het lidmaatschap van een ziekenkas kost geld. Zo betaal je in Vlaanderen en Brussel voor een verplichte en aanvullende ziekteverzekering gemiddeld bijna 85 euro per jaar. Dat is twee procent meer dan vorig jaar. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Bijna de helft van de 27 regionale ziekenfondsen worden duurder, amper twee ziekenfondsen laten hun tarieven zakken.

Bovendien zijn de verschillen groot. Zo betaal je als lid van het socialistisch ziekenfonds De Voorzorg Limburg amper 58,80 euro per jaar, terwijl dat bij Symbio in Brussel met 119,76 euro bijna het dubbele is. Toch zijn de prijzen bij Symbio gedaald.

Wallonië duurder

Het zal je misschien verbazen, maar in Wallonië betaal je nog een pak meer. Zo betaal je voor lidmaatschap van het Franstalige ziekenfonds Mutualia de helft meer dan het Vlaamse gemiddelde. “Dat komt onder meer omdat in Wallonië vaak een deel van het remgeld tot 18 jaar terugbetaald wordt, terwijl dat in Vlaanderen minder het geval is”, zegt Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds.

Tarieven en aanbod lopen sterk uiteen

Maar ook in Vlaanderen zijn er regionale verschillen tussen de ziekenfondsen. Zo betaalt een lid van de West-Vlaamse Liberale Mutualiteit 108 euro per jaar, in Oost-Vlaanderen is dat maar 79,20 euro per jaar. Bij de Liberale Mutualiteit Limburg zien we zelfs een sterke stijging van 12 euro.

“Dat is vooral omdat er nieuwe voordelen zijn en de huidige verruimd worden”, zegt Geert Messiaen, secretaris-generaal van de Liberale Mutualiteit.

Het is hoe dan ook niet gemakkelijk om de aanvullende verzekering van de ziekenfondsen te vergelijken. Zo lopen de tarieven uiteen en zijn vooral de verschillen in aanbod veel groter. Het ene ziekenfonds betaalt het remgeld voor kinderen terug, terwijl het andere dat niet doet, maar wel de aankoop van bijvoorbeeld luiers (deels) terugbetaalt.

Mensen die minder moeten betalen voor hun lidmaatschap van een ziekenfonds, komen dus niet per se goedkoper uit.

De aanvullende verzekering is verplicht, maar er zijn wel degelijk manieren om eraan te ontsnappen. Zo kan je je gratis aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV), maar je krijgt er wel geen bijkomende voordelen.

CM wil “één pakket in Vlaanderen”

Ook bij de Christelijke Mutualiteit (CM), het grootste ziekenfonds van Vlaanderen, zijn er regionaal grote afwijkingen in de tarieven. Zo worden de afdelingen Roeselare-Tielt en Waas en Dender 6 euro duurder, terwijl vijf andere afdelingen hetzelfde blijven vragen.

“Sinds 1 januari komen er nieuwe voordelen bij, zoals de terugbetaling van psychotherapie voor volwassenen”, zegt Steven Hermans, directeur Aanvullende Verzekering (CM). “Sommige afdelingen moeten daarom de tarieven laten stijgen, andere niet.”

Wie bijvoorbeeld in Brugge aangesloten is bij de CM krijgt niet exact dezelfde voordelen als iemand in Roeselare. Toch zijn de verschillen kleiner geworden. “Het is een uitdrukkelijke keuze om één pakket in Vlaanderen aan te bieden”, zegt Hermans. “Zowel wat de voordelen als de bijdrage betreft.”

istock

Liberale Mutualiteit fuseert haar afdelingen

Ook bij de Liberale Mutualiteit zit er zo’n (verplichte) harmonisatie aan te komen. De federale regering heeft namelijk bepaald dat een ziekenfonds minstens 75.000 leden moet hebben. Vier van de Vlaamse afdelingen van de Liberale Mutualiteit halen dat quotum niet.

Daarom staat er op 1 januari 2020 een grote fusie gepland tussen de afdelingen van Antwerpen, West-Vlaanderen, Limburg en het Vlaams Gewest. Ook de afdelingen Brabant en Doornik zullen samensmelten. “Die fusie wordt nu grondig voorbereid”, zegt Messiaen. “De schaalvergroting moet de transparantie ten goede komen.”

Eind vorig jaar overschreed het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds pas de drempel van de 75.000. “We groeien netto met ongeveer 3.000 leden per jaar”, klinkt het daar. “Eind vorig jaar hadden we al 78.200 titularissen. We gaan dus richting 80.000.”

Gesponsorde artikelen