Left Right
scrollTop top

Zijn de veggieburgers bij McDonald’s ook écht 100% vegetarisch? Het antwoord!


Zijn de veggieburgers bij McDonald’s ook écht 100% vegetarisch? Het antwoord!

Sinds kort staan er dus ook veggieburgers op de kaart bij McDonald’s. Dat kondigde de fastgoodgigant met veel trots en advertenties aan. Toch blijft de stormloop uit. Waarom? Vegetariërs zijn namelijk argwanend. “Veggie bij McDo, dat zal wel!” Terecht? Wij zochten het uit!

Ergens is de argwaan van vele vegetariërs wel begrijpelijk. McDonald’s kwam al eens in opspraak omdat ze niet hadden bekendgemaakt dat ze rundvet gebruikten om hun frieten te kruiden. De fastfoodgigant werd daarop aangeklaagd door verschillende vegetariërs en Hindoes, die omwille van ethische of religieuze redenen geen vlees eten. McDonald’s excuseerde zich daar openlijk voor en betaalde 10 miljoen dollar uit aan vegetarische en religieuze groepen. Ondertussen hebben ze hun bereiding wel aangepast, zodat frietjes ook voor vegetariërs ‘veilig’ zijn.

Veggieburger

Toen McDonald’s onlangs aankondigde dat ze ook veggieburgers zouden aanbieden, vroegen wij ons dan ook af of deze wel voor de volle 100 procent vegetarisch zijn. De burger zelf bestaat uit “wortel, rode paprika, kleine erwten, groene bonen en ui”, met daarbij “verse sla, tomaat en een frisse sandwichsaus op een sesambroodje”, staat te lezen op hun website.

“De ingrediënten van de veggieburger zijn, zo te zien, van vegetarische oorsprong”, zegt Agnes Notte-De Ruyter, hoofdredactrice van het Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek van de VBVD (Vlaamse Beroepsvereniging voor Voedingsdeskundigen en Diëtisten). Maar het zou wel eens het broodje kunnen zijn dat de boosdoener is.

Het broodje bevat namelijk een hoop extra hulpstoffen, te herkennen aan de E-nummers. “Voor die hulpstoffen of additieven is het echter niet zo duidelijk uit te maken of deze vegetarisch zijn of niet”, stelt Notte-De Ruyter. Wij legden het voor aan vzw EVA, een organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten. En zij zeggen resoluut: “Op basis van deze ingrediënten kunnen wij besluiten dat de burgers 100 procent vegetarisch zijn.”

iStock

Vegetarisch, maar niet veganistisch

Ook bij McDonald’s zelf zijn ze uiteraard heel duidelijk: “Onze veggieburgers zijn 100 procent vegetarisch”, zegt Kristel Muls, de communicatiemanager. Al nuanceren ze wel: “Dat wil niet zeggen dat het 100 procent plantaardig is. De veggieburger bevat wel koemelk. Daardoor is het dus niet geschikt voor veganisten.”

“Maar voor vegetariërs zijn onze veggieburgers volledig veilig”, klinkt het. “We werken hiervoor dan ook samen met Valess, een producent van vegetarische producten.” Het is duidelijk: vegetariërs kunnen nu met een gerust hart genieten van een veggieburger bij McDo.

iStock

Vegetarisch menu breidt uit

En McDonald’s meent het wel. Zo is heel het proces van de vegetarische gerechten gescheiden van de anderen. “We gebruiken een aparte friteuse voor de veggieburgers”, zegt Muls. “We hebben de keuken aangepast zodat de vegetarische producten niet in contact kunnen komen met de vleesproducten.”

En daar blijft het niet bij. McDonald’s blijft verder inzetten op veggie. Zo zal hun menu nog verder uitbreiden. “Binnen een tiental dagen komen er nieuwe vegetarische producten bij”, kondigt Muls aan.

Ze willen bij ook McDonald’s niet gewoon aparte vegetarische mogelijkheden aanbieden. “We willen vegetariërs niet in een hoekje duwen”, zegt Muls. “Daarom blijven we onderzoeken hoe we voor onze bestaande producten een vegetarisch alternatief kunnen bieden.”

www.McDonalds.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308