Zijn schietpartijen VS gevolg van gewelddadige videospelletjes?

Herdenking slachtoffers schietpartij El Paso
EPA

De Verenigde Staten werden dit weekend opnieuw opgeschrikt door verschillende schietpartijen. In totaal kwamen er minstens 29 mensen om het leven. Democraten geven president Trump de schuld, Republikeinen zoeken de oorzaak bij gewelddadige videospelletjes.

In het manifest dat waarschijnlijk geschreven werd door de verdachte van de schietpartij in El Paso afgelopen weekend, worden veel woorden en uitspraken gebruikt die heel hard lijken op die van president Donald Trump. De Amerikaanse president sprak over een “Latijns-Amerikaanse invasie van Texas” tijdens een verkiezingsrally vorig jaar. En dat zijn ook precies de woorden die in het manifest te lezen zijn.

Democraten beschuldigen Trump

De Democraten geven president Trump de schuld voor de schietpartijen van afgelopen weekend. Zijn “haatdragende” taal moedigt volgens hen namelijk extremisten aan. Trump had dat waarschijnlijk ook zien aankomen, en repte na de schietpartijen met geen woord over de blanke dominantie of het manifest. Hij sprak over een “mental illness problem“.

Republikeinen geven videogames de schuld

De Republikeinen, de partij van Donald Trump, zien een andere oorzaak: gewelddadige videospelletjes. Dan Patrick, de Lieutenant Governor van Texas, wil zelfs nationaal actie tegen videogames. Het argument dat hij daar nu voor aanhaalt? In het manifest verwijst de mogelijke schutter naar Call Of Duty, een videospel waarin spelers onder andere moeten moorden.

“We hebben altijd wapens gehad, altijd ‘het kwade’ gehad, maar ik zie een videogameindustrie die jonge mensen leert moorden”, zei Patrick. “Misschien was dit wel een videospel voor deze kwaadaardige demoon.”

Link bewezen?

Hij werd bijgestaan door zijn collega-Republikein Kevin McCarthy, de leider van de minderheid in het Huis van Afgevaardigden. Hij wees op studies die aantonen wat games doen met mensen. “Als je kijkt naar de foto’s van hoe de schietpartij plaatsvond, kan je de acties in onder andere videogames zien”, zei hij.

Het probleem met zijn bewering, is dat die studies eigenlijk geen zekerheid bieden. De Britse universiteit Oxford heeft namelijk geen link gevonden tussen agressief gedrag bij jongeren en het aantal uren dat ze gewelddadige videogames spelen. Bovendien spelen jongeren in andere landen dezelfde spelletjes, maar zijn er héél wat minder schietpartijen.

Gesponsorde artikelen