Zika tegen deze zomer bij muggen in Europa, vaccin nog tien jaar weg

Zika tegen deze zomer bij muggen in Europa, vaccin nog tien jaar weg

Zika gaat tegen de zomer opduiken bij muggen in Europa, daar is muggenexpert Bart Knols, behoorlijk zeker van. Amerikaanse wetenschappers die het zika-virus bestuderen, zeggen dat het mogelijk nog tien jaar duurt voordat er een vaccin op de markt komt. 

Het zika-virus wordt overgebracht door een beet van een geïnfecteerde Aedes-muskiet. Deze mug kan ook andere ziektes als dengue en chikungunya overbrengen. Besmette mensen krijgen vaak koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Bij volwassenen verdwijnen deze klachten weer binnen een week.

Wel zijn er epidemiologische en virologische aanwijzingen dat het zikavirus bij zwangerschap verhoogde kans geeft op afwijkingen van de schedelgrootte bij foetussen, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. In de nu getroffen gebieden in Zuid- en Centraal-Amerika is er een spectaculaire verhoging van het aantal borelingen met onvolgroeide hersenen en kleine hoofden.

Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië

Bart Knols, een Nederlandse muggenexpert twijfelt er niet aan dat ook bij muggen in Europa zika zal opduiken. Europa wordt immers in toenemende mate gekoloniseerd door een zusje van de mug die al die ellende nu veroorzaakt, aedes albopictus, en het is volgens Knols maar een kwestie van tijd voor zo’n mug iemand zal steken die zika heeft opgelopen in Zuid-Amerika. Om zo het virus verder te verspreiden.

Aedes albopictus of de (Aziatische) tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar is als larve met de import van allerlei exportgoederen naar andere werelddelen verspreid. De tijgermug komt tegenwoordig ook voor in Amerika en heeft zich in Europa gevestigd in onder andere Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië. Ze is ook al een paar keer opgedoken in België en Nederland de jongste jaren. Normaal is het hier te koud tijdens de winter, maar een opeenvolging van een aantal zachte winters zou daar verandering in kunnen brengen.

Nog 10 jaar

De tijgermug is een zogenaamde vector van een groot aantal ziekten, zoals westnijlziekte en dengue. En ze kan ook zika overdragen.

Amerikaanse wetenschappers die het zika-virus bestuderen, zeggen dat het mogelijk nog tien jaar duurt voordat er een vaccin op de markt komt. Tegen de BBC zeggen ze dat er over twee jaar een product kan liggen waarmee kan worden getest. Daarna duurt het waarschijnlijk nog jaren voordat de toezichthouders een medicijn goedkeuren.

De Amerikaanse wetenschappers hebben in Brazilië monsters van het virus verzameld. Ze voeren nu experimenten uit in laboratoria in Galveston, Texas.

Gesponsorde artikelen