ZILVER! Bart Swings schenkt België eerste medaille op Winterspelen in 20 jaar

ZILVER! Bart Swings schenkt België eerste medaille op Winterspelen in 20 jaar

Bart Swings heeft Belgische sportgeschiedenis geschreven. Op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang pakte hij zilver in de massastart. Het is de eerste Belgische medaille op de Winterspelen sinds 1998.

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang waren tot vandaag niet echt een succes te noemen voor België. De enige echte uitschieter is schaatser Bart Swings. Hij eindigde al drie keer in de top 8 en heeft zo al drie olympische diploma’s op zak.

Geleden van 1998

Bart Swings zette vandaag op de massastart de kroon op zijn Olympische Spelen met een tweede plaats en dus een zilveren medaille. Het was voor België geleden van 1998 dat we nog eens een medaille wonnen op de Winterspelen. Toen won de genaturaliseerde Nederlander Bart Veldkamp brons op de 5.000 meter schaatsen. Zilver is zelfs al geleden van de Spelen van 1948.

Favoriete onderdeel

Op de 1.500 meter, 5.000 meter en 10.000 meter behoort Bart Swings tot de subtop, maar daar was een medaille heel onwaarschijnlijk, zoals ook bleek. Op de massastart hoopte de Belg echter wel op een stunt.

Die discipline staat in Pyeongchang voor het eerst op het programma van de Olympische Winterspelen en is het favoriete onderdeel van Swings. Door zijn ervaring als wereldtopper in het skeeleren weet hij hoe hij moet wringen en kan hij ook tactisch een race indelen.

Vlot naar finale, tactisch sterk

Om 13 uur moest Swings vandaag een eerste keer aan de bak in de halve finale. Hij pakte snel een tussensprint en kon zich zo verder sparen voor de finale.

Die finale was bloednerveus en bleef heel lang gesloten. Het was de Nederlander Sven Kramer die uiteindelijk het pak uit elkaar reed voor zijn landgenoot Koen Verweij. Swings haalde Kramer terug en bracht Verweij en de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee mee. Tegen de sprintsnelheid van die laatste was uiteindelijk niets te beginnen, maar Swings hield wel knap stand op de tweede plaats en pakt zo een zilveren medaille.

Bekijk de laatste meters van de zilveren race van Bart Swings

Swings met zijn zilveren medaille … Proficiat!

Gesponsorde artikelen