Left Right
scrollTop top

Mugabe “de Hitler van Afrika” overleden: etnische zuivering en landconfiscaties van blanken


© Epa: Mugabe overleden

Robert Mugabe is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1980 tot 2017 president van Zimbabwe en verbleef de afgelopen maanden in een ziekenhuis in Singapore, waar hij overleed. Mugabe wist tot 2000 de vrede tussen de zwarte bevolking en de blanke minderheid te behouden.

Mugabe is overleden. Dat meldt onder meer de Britse omroep BBC. Hij stond als eerste sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe aan het hoofd van de regering. Hij voerde als premier een socialistisch bewind in, waarbij aanvankelijk rekening gehouden werd met de blanke minderheid. Er was sprake van een periode van verzoening. 

Aanvankelijk genoot hij veel aanzien bij de bevolking, omdat hij gestreden had tegen de blanke overheersers van het toenmalige Rhodesië.

Epa: Mugabe overleden

Etnische zuivering

Dat verspeelde hij echter totaal door zich te ontwikkelen tot een meedogenloze dictator. Mugabe was een Shona, de dominante etnische groep in Zimbabwe. Begin jaren ’80 richting hij een slachting uit van de Ndebele, een andere etnische groep. Mugabe gaf altijd de schuld aan blanken en kolonialen.

Land afgenomen

In 2000 nam Mugabe blanke boeren hun land af en gaf het aan zijn eigen politieke aanhangers. De landbouw stortte in, de Zimbabwaanse dollar werd waardeloos en de werkloosheid steeg tot boven de 90 procent. Miljoenen inwoners van het land vluchtten naar het buitenland.

Mugabe stond ook bekend als sterk tegenstander van homofilie. In 2017 pleegde het leger een staatsgreep en werd Mugabe afgezet als president.

“Hitler van Afrika”

“Ik ben nog steeds de Hitler van deze tijd”, zei Mugabe nog in 2003. “Deze Hitler heeft maar één doel: gerechtigheid voor zijn eigen volk, soevereiniteit voor zijn bevolking, de erkenning van de onafhankelijkheid van zijn volk en hun recht op levensmiddelen. Als dat Hitler is, dan ben ik tien keer Hitler.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden