Left Right
scrollTop top

Zin in iets anders dan een pintje? Deze 23 bieren zijn ideaal voor een warme zomer


Zin in iets anders dan een pintje? Deze 23 bieren zijn ideaal voor een warme zomer

Voor elk seizoen hebben we in België wel toepasselijk bier, en dus ook voor de zomer. Wie het klassieke pintje wil vervangen door iets lekkerder heeft keuze genoeg. Wij selecteerden 23 bieren die perfect bij zomerse temperaturen passen. Saisons, tripels of iets zuurder voor de liefhebbers. Natuurlijk is dit lijstje allesbehalve compleet, het enige wat we wel kunnen stellen is dat de auteur van dit artikel zich opofferde om ze allemaal voor te proeven.

1. Zinnebir

*Brasserie de la Senne (Brussel) – blond bier – 6%

Zinnebir is de voorbije jaren één van de bekendste bieren van Brussel geworden, en bovendien het vlaggenschip van brouwerij De La Senne. De naam verwijst naar de ‘Zinnekes’, afgeleid van de rivier de Zenne. De term zou ooit de naam voor straathonden geweest zijn die al eens in de Zenne gegooid werden. Iets minder wreed zijn Zinnekes vandaag ook gewoon de inwoners van Brussel.

Het bier is niet te zwaar en heeft een licht bittere smaak. Niet overdreven bitter, zodat ook de minder grote fans van deze smaak hun gading kunnen vinden. En als het buiten bloedheet is, dan is dit goudblonde bier extra dorstlessend.

2. La Trouffette Belle d’Eté

*Brasserie de Bastogne (Vaux-sur-Sûre) – witbier – 6%

newsmonkey
Een stijl die in de zomer extra smaakt is witbier. Je kan natuurlijk voor de klassiekers gaan zoals een Blanche de Namur, of je kan eens een witbier van een minder gekende brouwerij proberen. Dan is La Trouffette Bell d’Eté van Brasserie de Bastogne voor ons een aanrader. Trouffette is gebaseerd op de naam van een folkloristisch dorpspersonage uit Bastenaken. In de reeks zijn overigens nog een aantal andere varianten te vinden, zoals een blond bier, een bruin bier en een winterbier.

3.Saison Dupont

*Brasserie Dupont (Leuze-en-Hainaut) – saison – 6,5%

Dupont
Het beste bier voor de zomer is een saison, en dan is de Saison Dupont natuurlijk een klassieker. Het wordt al meer dan 160 jaar gebrouwen en werd vroeger vooral gedronken door de seizoensarbeiders die op de hoeve kwamen werken. Dankzij het relatief lage alcoholgehalte is het ook nu nog de ideale dorstlesser. Past ook perfect bij een zomerse maaltijd.

4. Tripel Kanunnik

*Brouwerij Wilderen (Sint-Truiden) – tripel/blond – 8,2%

Wilderen is meer dan een brouwerij, het is ook een stokerij. Zo maken ze er tal van sterke dranken zoals gin, whisky en jenever. Misschien een goed idee voor een bezoekje deze zomer als je iemand bij hebt die geen bier lust. Hun bekendste bier is Wilderen Goud, maar voor de zomer raden wij hun tripel aan. Die is licht fruitig. Op hun website verklappen de brouwers dat er twee geheime boodschappen in het glas verborgen zitten. Een goede reden om voor één keer diep in het glas te kijken …

5. Cornet

*Brouwerij De Hoorn (Steenhuffel) – goudblond bier – 8,5%

Cornet

Dit bier moeten we er wel bij zetten, aangezien Cornet deze zomer zeker op veel terrasjes gedronken zal worden. Het is één van de populairdere nieuwe bieren van het moment. De kleur kan je wat vergelijken met Duvel, en nogal wat Duvel-liefhebbers zullen zich laten verleiden door Cornet. De smaak is echter helemaal anders.

Het bier heeft een zachte vanilletoets van de eikenhouten snippers die tijdens het brouwproces zijn toegevoegd. De ridder op het etiket is Salomon de Maldeghem, een figuur uit de 11de eeuw. Misschien ook nog leuk om weten: brouwerij De Hoorn is eigenlijk onderdeel van Palm, één van de bekendste brouwerijen van het land.

6. Zure Van Tildonk

*Hof Ten Dormaal (Tildonk) – Sour Ale – 6%

newsmonkey
Naast bitter is ook zuur bier heel geschikt voor zomers temperaturen. Brussel is nog altijd de hoofdstad wat dat betreft, met dank aan Lambiek, Geuze en Kriek, maar daar komen we zo meteen op terug. Als zuur je toch zou afschrikken, raden we aan om het rustig op te bouwen. Een goed begin is dan de Zure Van Tildonk van Hof ten Dormaal. Deze brouwerij uit de streek rond Haacht kweekt de ingrediënten van het bier nog grotendeels zelf, en het resultaat mag er zijn. Naast de Zure van Tildonk is er nog een variant met stekelbes. Laat het lichtzurige karakter je niet tegenhouden, want de bieren zijn heel smaakvol.

7. Lambiek/Geuze/Kriek

Getty

Daarna ben je wel klaar voor het echte werk, dus kan je de trots van Brussel proberen. Lambiek ontstaat door spontane gisting, en is typisch voor onze hoofdstad en de streken die er omheen liggen. Intussen kan je ook buiten Brussel lambiek vinden. Je kan lambiek op zich drinken, maar vaak dient het als basis voor de bekende Geuze of Kriek. De meeste mensen kennen Kriek als een heel zoet bier, maar de echte kriekbieren zijn zuur. Enkele bekende producenten van deze biersoorten: Cantillon, Boon, 3 Fonteinen, Girardin, Oud Beersel, Tilquin, …

We hebben ze allemaal verzameld omdat dit soort bier uiteraard een beperkter publiek zal aantrekken. Maar je moet het in elk geval ooit geproefd hebben.

8. Origame 6 – Saison du Brabant

*Brasserie du Brabant (Genappe) – saison – 6,5%

newsmonkey
Van zuur terug naar de frisse smaak van een saison. Een aparte in deze categorie is de Origame 6 van Brasserie du Brabant. Steek je neus zeker eens in het glas, en dan zal je mogelijk een lichte stalgeur ontdekken. Puur natuur, zo hoort het immers, maar gelukkig zal je ook een floraal parfum ruiken. Je zal ook de hop ontdekken die het bier van veel smaak voorziet. Een fruitig biertje, niet te bitter.

9. Hip Hop Alicious IPA

*De Keukenbrouwers (Hove) – IPA – 8%

De Keukenbrouwers
Verstopt tussen de bekende namen was Hip Hop Alicious dit voorjaar één van de meest verrassende IPA’s op het Zythos Bierfestival dat ieder jaar in Leuven wordt gehouden. Het is dan ook een bier dat een breed publiek kan aanspreken. Het is behoorlijk bitter, maar dat stoort totaal niet dankzij de frisse citrussmaak. Laat de hitte maar komen, dan zal dit volgens ons nog lekkerder zijn. Check zeker ook eens de website van de brouwers, die hun installatie in een container hebben gestoken. Overal langs Vlaamse wegen komt men straffe brouwers tegen!

10. Achel Blond

*Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis (Hamont-Achel) – trappist – 8%

Instagram
Nogal wat mensen denken dat trappist een bierstijl is of een categorie bieren die verheven zijn boven andere bieren. Het enige wat de bieren bijzonder maakt is dat ze nog in de abdij zelf worden gemaakt. Toch hebben we er voor de sport eentje in onze lijst opgenomen. Natuurlijk doe je nooit iets verkeerd met de bekendste trappisten zoals Westmalle of Chimay, maar probeer ook eens Achel. Het is nog maar sinds 1998 een trappist en wordt nog steeds vaak over het hoofd gezien. Achel Blond is eigenlijk een tripel, één van de zoetere bieren uit deze lijst. Wat ons betreft ideaal bij een zomerse maaltijd.

11. Suzanne

*Brouwerij Hedonis (Gavere) – saison – 5%

Hedonis
Een zeer licht bier dat uitermate geschikt is voor een zeer warme zomerdag. Het bier zelf is droog en volledig suikervrij. Daardoor is het ook uiterst dorstlessend. Suzanne is een romig bier met een lichtzurige toets. Je kan er ook het aroma van witte druiven in herkennen. Misschien geen bier dat je het hele jaar door zou drinken, maar het ideale moment is dus nu. De brouwers staan dit jaar op verschillende bierfestivals, neem dus zeker een kijkje als je hen ziet!

12. Moinette

*Brasserie Dupont (Leuze-en-Hainaut) – 8,5%

Dupont
Terug naar brouwerij Dupont, want zij hebben verschillende bieren in hun gamma die tijdens de zomer net iets beter smaken. Moinette is een vrij bekend bier dat je op de betere bierkaart wel eens tegenkomt. Moinette verwijst naar het Franse woord voor ‘moeras’, aangezien de grond rond de brouwerij redelijk vochtig is. Zoet, bitter en fruitig, een combinatie van smaken die een breed publiek aanspreken. Ook best lekker bij mosselen.

13. Silly Saison

*Brasserie Silly (Silly) – amber/bruin – 5,5%

Een saison hoeft niet altijd blond te zijn, zoals deze van de Henegouwse brouwerij Silly bewijst. Het bier is inderdaad amberkleurig. De saison van Silly is hoppig en heeft ook een lichte zurige toets. Het bier wordt al heel lang gebrouwen, en het zijn technische redenen die ervoor gezorgd hebben dat deze saison donker van kleur is. Saisons werden overigens tijdens de voor landbouwers rustige wintermaanden gebrouwen om in de zomer bij het werk te worden geconsumeerd. Het bier moest dus ook wel even bewaren.

14. Lupulus Hopera

*Brasserie Les 3 Fourquets (Gouvy) – pale ale – 6%

De Lupulus-bieren kunnen een breed publiek aanspreken. Je hoeft dus in geen geval fan te zijn van uitgesproken smaken. Al is de bitterheid toch wel vrij sterk aanwezig in de Lupulus Hopera. Zoals de naam doet vermoeden is de hop daar verantwoordelijk voor, de brouwers spreken zelfs van “een symfonie van hoppen”. De bitterheid valt echter goed mee zodat het bier zowel echte bierfanaten als nieuwe bierdrinkers snel zal kunnen bekoren.

15. Gouden Carolus Tripel

*Brouwerij Het Anker (Mechelen) – tripel – 9%

Waar voor de Lupulus Hopera de hop uit alle hoeken van de wereld wordt gehaald, werkt Het Anker voor de Gouden Carolus Tripel uitsluitend met Belgische hop. Het Anker is nog één van die klassieke stadsbrouwerijen die zeker een bezoekje waard zijn. Je waant je er zo in een museum wanneer je tussen de oude muren rondloopt. Gouden Carolus is bovendien één van de betere stadsbieren in België. De tripel heeft al tal van prijzen gewonnen, en werd in 2012 zelfs tot de beste van de wereld verkozen. Je weet wat je moet bestellen als je in de stad van de Maneblussers op een terrasje zit.

16. Goliath Tripel

*Brasserie des Légendes (Irchonwelz) – tripel – 9%

Nog een lekkere tripel is die van Brasserie des Légendes. Goliath komt ook in een minder zware blonde variant (en er is ook een winterbier), dus let wel op als de tripel bestelt. Net zoals die van Gouden Carolus bedraagt het alcoholgehalte 9 procent, wat vrij veel is als je op een dorstige dag van een glas bier wil genieten. Maar als je de tijd hebt om het te degusteren is dit een absolute aanrader. Je proeft heel wat verschillende smaken, en het zoete en bittere karakter zijn mooi in balans. Voor ons de evenknie van de tripel uit het vorige puntje.

17. Papegaei

*Brouwerij Verstraete (Diksmuide) – blond bier – 8%

Een bier dat in onze lijst is gesukkeld omdat het steeds vaker in de bierafdeling van winkels lijkt op te duiken. En toen we het probeerden moesten we inderdaad vaststellen dat het best lekker is. Nadeel voor de echte bierliefhebbers is dat de brouwers het bier maken in de installatie van brouwerij Deca. Het gaat dus om een bierfirma, maar Papegaei is in fraai gezelschap wat dat betreft. Ook de Struise Brouwers zakken naar deze brouwerij af.

18. Eternity

*Brussels Beer Project (Brussel) – blond bier – 4,1%

Brussels Beer Project
Brussel Beer Project heeft tal van bijzondere, al dan niet geslaagde, bieren. Voor deze zomer kunnen we hun nieuwe brouwsel Eternity wel geslaagd noemen. Het is gebrouwen met de hulp van de Franse muzikant Vitalic, en het bier is genoemd naar zijn bekendste nummer. Het zou blijkbaar nog lekkerder zijn als je intussen naar het liedje luistert, maar dat moet je zelf maar beoordelen. Voor het bier werd een pairing met jeneverbessen en komkommer gebruikt, waardoor het hand in hand gaat met de populaire gin & tonics die de terrasjes veroverd hebben.

19. Palm Hop Select

*Brouwerij Palm (Steenhuffel) – blond bier – 6%

Al een paar jaar maakt Palm de Hop Select, een bier dat totaal niet meer doet denken aan het ooit zo geliefde Palmke dat we op café al eens dronken. Met de Hop Select sloeg de brouwerij de weg van een hedendaagse populaire biersoort. Bijzonder is dat er een derde hopgave plaatsvindt, waarvoor ze de eigen hop van het domein van de brouwerij gebruiken. Ieder jaar kan je overigens eind augustus deelnemen aan de hoppluk, een leuk evenement met eten en drinken waarbij je zelf hopbelletjes mag plukken voor de nieuwe Hop Select.

20. Enfant Terriple

*Brouwerij De Leite (Ruddervoorde) – blond bier – 8,2%

Een bier met een verhaal, want de West-Vlaamse brouwerij maakte vroeger al Femme Fatale en Bon Homme. Uit de liefde tussen deze twee bieren is een kindje voortgekomen: Enfant Terriple. Alleen al voor de namen zouden we deze bieren even vermelden. De kleur van Enfant Terriple roept in elk geval gedachten aan een warme zomeravond op. De bitterheid is fijn met een lichte citrustoets. Kijk zeker ook eens naar het etiket, want dat is ontworpen door kunstenaar Robin Vermeersch.

21. Taras Boulba

*Brasserie De La Senne (Brussel) – blond bier – 4,5%

Brasserie De La Senne
Afkomstig van dezelfde brouwerij als het Zinnebir, maar wat ons betreft hét zomerbier bij uitstek. Het blonde bier is met 4,5 procent lichter dan een pils, en het heeft een mooie bitterheid die op warme dagen erg kan smaken. De bitterheidsgraad ligt hier al vrij hoog, maar stoort helemaal niet. Voor wie daar problemen mee heeft is er natuurlijk het Zinnebir, maar probeer zeker eens een Taras Boulba. En neem tijd om het etiket in het Brussels ook even te ontcijferen.

22. St. Feullien Saison

*Brouwerij St. Feuillien (Le Roeulx) – saison – 6,5%

Nog eentje uit de bakermat van de saisons, die vooral in het zuiden van het land altijd talrijk zijn geweest. St. Feuillien is natuurlijk een naam die je wel zult kennen. Hun saison is een klassieker, met een mooie goudgele kleur en een bittere afdronk.

23. Saison d’ Erpe Mere

*Brouwerij De Glazen Toren – saison – 6,5%

Afsluiten doen we met een saison van een jonge brouwerij. De naam doet vermoeden dat het bier al lang wordt gebrouwen in Erpe-Mere, maar De Glazen Toren is nog maar dertien jaar actief. Onder meer Jef Van den Steen, bekend in de bierwereld, is hier actief. Eén van hun uitschieters is zeker de saison. De kleur is licht gesluierd, en het bier heeft een mooie schuimkraag. Zoals een saison moet zijn is het bier hoppig, en heeft een bittere citrussmaak.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443