Zin in wijn maar ook in bier? Waarom geen wijn met een biersmaakje?

Zin in wijn maar ook in bier? Waarom geen wijn met een biersmaakje?

Wat wil je drinken: wijn of bier? Dankzij een wijnmaker uit Ieper kan je beide tegelijkertijd drinken. Filip Decroix heeft schuimwijn met een bierachtige bitterheid gecreëerd door Chardonnay te combineren met Belgische Hop. Of dat lekker of smerig is, laten we in het midden. Maar één ding is zeker: we willen het uitproberen.  

De 49-jarige wijnmaker uit Ieper heeft zich beziggehouden met het perfectioneren van de formule voor zijn ‘hoppewijn’. Onlangs presenteerde hij zijn Chardonnay die gecombineerd is met Belgische hop: de Steenstraetse hoppewijn. “Zoals hoppe als ingrediënt dient in bier, wordt het nu ook, weliswaar na lang zoeken, in wijn toegepast, meer nog het is de allereerste met hoppe verrijkte schuimwijn ter wereld”, luidt het op zijn website Zilvercruys.be. “Een absolute primeur dus.” Decroix beweert dat hij wijn wilde creëren die Belgen, bekend om hun bier, zouden waarderen.

Hop, hop, hop!

Zo’n combinatie krijgen van witte wijn en hop heeft waarschijnlijk heel wat centen gekost. Decroix heeft uiteraard eerst moeten experimenten vooraleer hij zo’n eindresultaat kreeg. Na heel wat mislukte pogingen en verspilde hop en wijn, is het hem eindelijk gelukt.

Hij leerde belangrijke details en de juiste hoeveelheden hop die hij moest gebruiken. Daarnaast leerde hij ook dat de temperatuur en rijpingstijd een grote invloed kunnen hebben op de smaak van de drank. In april kreeg hij eindelijk het recept goed en kon de wereld zijn hoppewijn proeven. “De Steenstraetse Hoppewijn is ideaal als aperitief, maar kan ook als begeleidende wijn bij een gerecht geschonken worden”, luidt het op winetasting.be.

Het bepalen van de juiste hopvariëteiten was heel belangrijk volgens Decroix. Hij heeft intussen al 3.000 flessen Steenstraetse Hoppewijn klaar staan voor verzending en is bezig met een tweede verzending van 8.000 flessen. Voorlopig wil hij zijn drank aanbieden in restaurants en speciale alcoholwinkels in Ieper. Daarnaast overweegt hij nog een samenwerking met biercafés die hun klanten iets speciaal en uniek willen aanbieden.

Gekke ideeën

Vreemd genoeg is de hoppewijn niet het eerste gekke idee van Decroix. Enkele jaren geleden wilde hij ook een witte wijn met papaverzaad maken. In Engeland werd dat wel populair, maar na de aanslagen in Brussel en de Brexit in Engeland, stopten de orders. De wijnmaker moest wel met iets nieuw afkomen, dus dacht hij bij het drinken van zijn wijntje aan bier.

Gesponsorde artikelen