Zin om te gaan skiën? Deze apps maken je skireis een pak makkelijker

Zin om te gaan skiën? Deze apps maken je skireis een pak makkelijker

Het is weer de tijd van de skireizen. Of het nu om het weerbericht te bekijken is, de kwaliteit van de sneeuw of een overzicht te hebben van de verschillende pistes, voor alles zijn er gratis apps die je vakantie heel wat makkelijker kunnen maken. Minder tijd verspelen aan opzoeken, wil zeggen meer tijd om te skiën of boarden en, misschien nog belangrijker, te après-skiën. De tech-site 01net.com lijstte de beste apps op voor op wintersport. Een kort overzicht.

1. De verschillende gebieden

Elk skigebied of domein heeft zijn eigen app die gratis te downloaden is voor Android of iPhone. Ze zijn zeer gelijkaardig, maar kunnen heel nuttig blijken. 01net.com deed de test en selecteerde de beste apps.

Ze bevatten allemaal een weerbericht, een overzicht van de pistes en info over de kwaliteit en het niveau van de sneeuw. Er zijn er zelfs enkele die zover gaan dat ze webcams hebben geïnstalleerd, zodat je op de voet kan volgen hoe de pistes erbij liggen.

Als je de GPS-functie van je smartphone gebruikt, kan je zien waar in het gebied je je juist ergens bevindt en zo kan je het perfecte parcours uitstippelen. Dat dat sneller en beter is dan met een papieren plan te staan knoeien, hoeven we jullie niet duidelijk te maken. Belangrijk extraatje is dat er vaak ook een knop is die, in geval van nood, je coördinaten doorgeeft aan verschillende hulpdiensten. Heel handig voor moest er toch iets misgaan.

De apps van de belangrijkste Franse gebieden: Les 3 Vallées (Android/iPhone), Tignes (Android/iPhone), Val d’Isère (Android/iPhone), Val Thorens (Android/iPhone), les Portes du Soleil (Android/iPhone), YUGE Paradiski (Android/iPhone), AX 3 Domaines (Android/iPhone).

2. Het weer en de sneeuw

Of je nu een uitstapje doet op of naast de piste, het is altijd makkelijk om even op voorhand het weer te checken. Op hogere hoogtes kan het soms snel omslaan en het is dus altijd aangeraden om af en toe eens een weerbericht te bekijken.

Hier zijn twee apps die hun waarde al bewezen hebben. Uiteraard Météo France, maar misschien nog specifieker Météo France Ski et Neige, de naam zegt het zelf al. Er wordt door de overheid veel geld gesmeten naar deze app en het is dus ook een goede bron van informatie. Verkrijgbaar voor Android en iPhone, geeft deze app heel gedetailleerde info over de weers- en sneeuwverwachtingen in de Franse skigebieden. Het is dus zeker ook interessant voor de Pyreneeën, de Alpen, de Vogezen, en ga zo maar door.

De applicatie heeft vier secties: het weer (voor de komende 14 dagen, temperatuur, regen, …), de sneeuw (het sneeuwniveau, het verschil in niveau binnen een en dezelfde piste, de kwaliteit van de sneeuw, …), de pistes (openingsuren/sluitingstijden, halfpipes, sneeuwparken, …) en als laatste wat algemene informatie over de gebieden. Minpuntje is dat de app alleen in het Frans te verkrijgen is.

Twee goede alternatieven zijn, volgens 01net.com, SkiInfo en Ski360. SkiInfo (Android/iPhone) geeft je, naast de specifieke weersinformatie, voor elk gebied (dat je in het begin selecteert) een hoop informatie over de hoogtes van de pistes, het aantal pistes, de moeilijkheidsgraad, skiliften en de sneeuw. Een makkelijke en vooral visueel duidelijke app.

Ski360 (Android/iPhone) heeft veel gemeen met SkiInfo, al hebben zij de optie om Instagram-foto’s te linken aan de gebieden en stations. Een belangrijke plus is dat er plannetje wordt gegeven van de gebieden met alle restaurants, bars, activiteiten, … Het tracking systeem, waardoor je achteraf je afgelegde parcours kan bekijken, is een leuk extraatje.

3. Je vooruitgang bijhouden

Competitiebeesten houden ervan om hun prestaties op het einde van de dag te kunnen herbekijken. Om te kijken of je meer meters aflegt dan de voorbije dagen of om nu echt zwart op wit te kunnen aantonen aan je vriend dat je echt wel sneller was op die laatste helling. Jawel! Echt wel! Er zijn specifieke tracking apps die je daarbij kunnen helpen. Ook hier schuift 01net.com er weer twee naar voor: Trace Snow en Skitude.

Met Trace Snow (Android/iPhone) kan je een overzicht krijgen van je snelheid, je afgelegde afstand en hoogteverschil en, ja, zelfs je aantal verbrande calorieën. Je krijgt hiervan een mooi overzicht dag per dag, zodat je makkelijk kan vergelijken.

Is dat nog niet genoeg voor jou? Skitude (Android/iPhone) gaat zelfs nog wat stapjes verder. Je kan er niet alleen je vooruitgang in volgen, het geeft je ook uitdagingen. Je kan in interactie gaan met andere gebruikers, en zo dus uitdagingen aangaan met je vrienden. En er worden zelfs achteraf beloningen uitgedeeld. Een bonus is dat je in real time gebruikers kan volgen. Je kan dus checken of die ene vriend, die toch verdacht veel kilometers aflegt en nooit echt moe is, niet gewoon de hele dag de piste op en af gaat met een liftje. Ja, ik heb je wel door!

4. Off-piste

Zeggen die gewone pistes je al lang niks meer, is zelfs de zwaarste zwarte piste kinderspel en waag je je liever off-piste? Dan is Fatmap (Android/iPhone) een must. Het geeft kaarten in 3D en real time van de grootste Franse, Zwitserse, Oostenrijkse, Italiaanse en zelfs Amerikaanse skigebieden.

Leuk om zo op voorhand je route uit te stippelen. Dat je de kaarten ook offline kan bekijken eens je ze gedownload hebt, is extra handig. Het wijst je daarbij ook op gevaarlijke bulten, spleten of extreem steile stukken. Het zal nooit een echte gids kunnen vervangen, maar het is een goed alternatief om toch zo veilig mogelijk off-piste te kunnen gaan.

Er is een gratis versie van Fatmap, maar die is gelimiteerd. Wie 12,99€ neertelt, kan voor twee weken genieten van alle mogelijkheden.

Gesponsorde artikelen