Left Right
scrollTop top

Zion Williamson, het grootste basketbaltalent van het moment, blesseert zich door ‘ontploffende’ Nike-schoen


Zion Williamson, het grootste basketbaltalent van het moment, blesseert zich door ‘ontploffende’ Nike-schoen

Zion Williamson, algemeen gezien als het grootste aankomende talent in het Amerikaanse basketbal, heeft zich woensdagavond in een opvallend incident geblesseerd. Een van de Nike-schoenen die hij droeg ‘ontplofte’, waardoor hij onderuit ging en z’n knie verstuikte. Dat deed meteen de grote discussie weer oplaaien over de onbetaalde college-spelers, die bij een zware blessure een lucratieve carrière in de NBA riskeren. 

Zion Williamson is geen doordeweekse achttienjarige. Het twee meter lange, 130 kilogram wegende ‘jongetje’ geldt als hét grootste basketbaltalent, niet alleen in de Verenigde Staten maar gewoon ter wereld. Het lijkt nu al vast te staan dat hij de zogenaamde number one pick gaat worden bij de volgende NBA draft. Maar woensdagavond slaagde hij er zelfs in om de aanwezigheid van niemand minder dan voormalig Amerikaans president Barack Obamadie zelf een grote basketbalfan is, te overschaduwen. Al was het niet meteen op de manier die Williamson zelf graag had gewild.

Nikes ‘ontploffen’

Het grote basketbaltalent moest namelijk al na amper zesendertig seconden op de klok geblesseerd het veld verlaten. Dat op zich was natuurlijk al groot nieuws, maar de manier waarop Williamson z’n knie blesseerde, gaat nu ook de wereld rond. Toen de grote eerstejaarsstudent z’n voet neerplantte, ‘ontplofte’ z’n schoen. De zool kwam bijna helemaal los van de rest van z’n Nike-schoen.

Zo zag Zion z’n schoen eruit na het incident:

De blessure lijkt al bij al nog mee te vallen. Z’n coach bij Duke Mike Krzyzewski beschreef de blessure van zijn sterspeler als een milde knieverstuiking. Toch was de blessure wereldnieuws. Niemand minder dan Barack Obama, die aanwezig was en het incident dus met z’n eigen ogen kon zien, wenste hem op Twitter een snel herstel. Maar ook z’n toekomstige collega’s uit de NBA staken ‘m een hart onder de riem. En het waren niet de minsten die de jonge ster het beste wensten. Onder andere meervoudig NBA-kampioen LeBron James postte op Twitter z’n medeleven: “Ik hoop dat de jonge kerel oké is!”

“Dit zou niet gebeurd zijn in Pumas”

Maar niet iedereen reageerde ondersteunend. Kleding- en schoenenmerk Puma maakte van het incident, en dus ook de blessure van Williamson, gebruik om een steek uit te delen naar concurrent Nike. “Wouldn’t have happened in the pumas“, tweette het basketballaccount van het schoenenmerk. ‘Dit zou nooit gebeurd zijn als hij Pumas had gedragen.’ Merken gebruiken opvallende gebeurtenissen wel vaker om de spot te drijven met hun concurrenten, maar dat Puma (dat zelf een tijdje geleden door al te makkelijk scheurende truitjes ook niet echt goed in het nieuws kwam) ook dit incident, waar Williamson mogelijk heel zwaar geblesseerd kon bij geraken, gebruikt, stoot velen tegen de borst.

Puma deletete de tweet ondertussen, maar het incident zal Nike hoe dan ook geen goed doen. Een schoen die ontploft tijdens een van de meest bekeken college-wedstrijden van het jaar, en dat bij dé grote ster, is uiteraard geen goede look. Maar het wordt nog erger als je weet dat Nike al een tijdje hengelt naar de basketbalster. Ze zouden niet liever willen dan de jonge Williamson komend april, aan het einde van het college-seizoen, een Nike-sponsorship aan te smeren. De kans dat dit gebeurt, is sinds de ‘ontplofte’ schoen natuurlijk gekelderd. Nike heeft ondertussen al gereageerd op het voorval. Het bedrijft zegt “bezorgd” te zijn en wenst Williamson een snel herstel.

Er werd al snel gereageerd op het mogelijke contract van Zion met Nike:

“Er moet iets veranderen”

Maar de blessure van Williamson wakkerde ook een eeuwenoude discussie over het college-basketbal opnieuw aan. College-sterren worden niet betaald. Logisch, zou je denken, aangezien het nog maar hogeschoolstudentjes zijn. Desondanks spelen de Zion Williamsons van deze wereld wel voor duizenden mensen en worden hun wedstrijden ook live uitgezonden op nationale tv (lees: enorme reclame-inkomsten). In het geval van Zion Williamson lijkt het zelfs een zekerheid dat hem een grote carrière wacht in de NBA, een carrière die hem dus wel een hoop geld zal opleveren.

Mocht het woensdagavond slechter zijn afgelopen voor de jonge Williamson zou die misschien wel zijn (toekomstige) lucratieve NBA-contract aan z’n neus hebben zien voorbijgaan. Iets dat ook vele NBA-sterren en -commentatoren niet is ontgaan. “Denk nog maar eens aan al het geld dat met deze wedstrijd is verdiend … en de spelers krijgen er niets van”, schrijft Utah Jazz-ster Donovan Mitchell op Twitter. “Nu blesseert Zion zich ook nog eens … er moet iets veranderen!”

“Schandalig”

ESPN-analisten Mark Jones en Adam Schefter hebben alvast een raad voor Zion. “Zion should $hut it down“, tweette Jones (met dollartekentje). ‘Zion zou er gewoon mee moeten stoppen.’ Schefter trad z’n collega bij: “Dat is ook het eerste wat ik dacht … net zoals de beste college football-spelers Bowl-games skippen.” En ze zijn duidelijk ook niet alleen.

Sportjournaliste Lindsgay Gibb noemt het zelfs amateurisme: “Deze wedstrijd alleen zou het einde moeten betekenen van dit amateurisme. Zovelen (Duke, de ticketoplichters, sponsors en alle bedrijven in Durham) verdienen allemaal veel meer geld door Zion. Hij verdient niets en hij blesseert zich in een wedstrijd maanden voor hij echt kan cashen. Het is schandalig!” “Dit seizoen is een schandelijke oefening in uitbuiting”, is collega-sportjournalist Roy Ward hard. “In welke andere sector dan ook zou Zion recht hebben op miljoenen in salaris en bonussen voor al wat hij voor de economie doet …”

Het is een discussie die regelmatig de kop opsteekt in de NBA en NCAA (de overkoepelende college-sportfederatie in de VS) maar dat het deze keer met dé absolute ster van de hele divisie gebeurt, zal er misschien voor zorgen dat er nu ook daadwerkelijk iets verandert voor de jonge basketsterren. Want die zijn één voorval (of één ontplofte schoen) verwijderd van het einde van hun carrière, nog voor die ook echt begonnen is.

Bekijk hieronder een overzichtje van Zion z’n meest indrukwekkende plays van het huidige seizoen:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588