Zit er een netwerk achter de rellen in Brussel? “Ik kan me niet inbeelden dat dit spontane acties zijn”, stelt Jambon

Zit er een netwerk achter de rellen in Brussel? “Ik kan me niet inbeelden dat dit spontane acties zijn”, stelt Jambon

Het was gisteren alweer de derde keer dat er zware rellen uitbraken in Brussel. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kan dat geen toeval zijn. “Als er een netwerk van amokmakende jongeren is, moet dat opgerold worden”, concludeert hij in ‘De Zevende Dag’.

De rellen van gisteren waren de derde in amper twee weken. Na de ravage die Marokkaanse jongeren aanrichtten in Brussel na de kwalificatie van Marokko voor het WK voetbal en de rellen die uitbraken na de komst van rapper Vargasss92, was het gisteren opnieuw prijs. Bij een vredevolle betoging tegen moderne slavernij in Libië liep het alweer uit de hand. Een vrouw en zeker drie agenten raakten daarbij gewond. 71 mensen werden aangehouden.

Misbruik

“Enkele jongeren, vooral van allochtone afkomst, maakten misbruik van de bijeenkomst om vernielingen aan te richten”, stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in De Zevende Dag. Het politieoptreden was enorm kordaat, in tegenstelling tot bij vorige rellen. “Aangezien de manifestatie gepland was, was er sowieso al veel politie aanwezig en kon die snel optreden”, reageert hij in het VRT-programma.

“Kijken of hier een netwerk achter zit”

“We moeten nu vooral bekijken of er een relatie is tussen de gebeurtenissen van de afgelopen weken, of er een systeem achter zit.” Mocht er inderdaad een netwerk zijn, moet dat volgens Jambon “zo snel mogelijk opgerold worden”.

De minister is in een interview met VTM Nieuws alvast duidelijk: “Ik kan me niet voorstellen dat mensen spontaan beslissen amok te gaan maken. Hier zit een systematiek achter.” Dat de organisatoren van de optocht achter de oproer zaten, ontkent de minister. “Zij zaten daar even verveeld mee”, meent hij.

Gesponsorde artikelen