Left Right
scrollTop top

Zo absurd is de niet-selectie van Radja Nainggolan voor WK: zijn concurrenten speelden amper mee


Zo absurd is de niet-selectie van Radja Nainggolan voor WK: zijn concurrenten speelden amper mee

Een dag nadat bondscoach Roberto Martinez zijn selectie voor het WK 2018 bekend maakte, blijft het onbegrijpelijk dat Radja Nainggolan er niet bij is. De coach noemde tactische redenen voor zijn beslissing, en dat kunnen we begrijpen, ware het niet dat de concurrenten die wel mee mogen dit seizoen amper gespeeld hebben. Hebben we dan niet meer aan een fitte Radja?

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Ook Radja Nainggolan had duidelijk verwacht dat hij nu wel mee zou mogen, want gisteren nam hij prompt de beslissing om te stoppen bij de Rode Duivels. Ook hij weet immers dat hij na het voorbije seizoen altijd in de selectie zou moeten zitten, en eigenlijk gewoon in de basisploeg moet worden ingepast. Martinez noemde tactische redenen, maar iedereen weet intussen dat er meer aan de hand is. Als je naar de volgende cijfers en feiten kijkt, lijkt het anders alsof onze bondscoach niets van voetbal kent.

1. Axel Witsel (Tianjin Quanjian)

Het eerste wat we ons afvroegen bij de transfer van Axel Witsel naar China was of dit het einde van zijn carrière bij de Rode Duivels zou betekenen. Iedereen speelt immers in een topcompetitie en moet z’n hoogste niveau halen om te spelen. Witsel liet de kans liggen om bij Juventus te spelen en trok verrassend naar de Chinese hoogste klasse.

Enerzijds is dat de competitie voor voetballers met pensioenleeftijd aan het worden, en anderzijds kan je er gewoon veel geld verdienen. Maar het niveau ligt natuurlijk lang niet zo hoog als wat Radja Nainggolan met AS Roma in de Italiaanse competitie en de Champions League gehaald heeft.

2. Yannick Carrasco (Dalian Yifang)

Nog erger was misschien wel het feit dat één van onze grootste talenten al op 24-jarige leeftijd in China ging voetballen. Toch is ook de selectie van Yannick Carrasco, ooit op het hoogste niveau actief bij Atlético Madrid, nooit in twijfel getrokken.

3. Nacer Chadli (West Brom)

Helemaal absurd wordt het wanneer je er de statistieken van Nacer Chadli bij neemt. Die stond met grote vraagtekens achter zijn naam, maar werd door de bondscoach toch goed genoeg bevonden. Met West Brom eindigde hij laatste in de Premier League, waardoor hij dus dreigt te degraderen tenzij een transfer hem redt. Zelf had hij daar niet eens een groot aandeel in. Hij speelde amper vijf wedstrijden (waarvan 3 invalbeurten) waarin hij één doelpunt maakte.

Mogelijk is Chadli één van de vijf spelers die na de interland tegen Portugal nog zullen afvallen, maar dan had Nainggolan het toch veel meer verdiend om zich te bewijzen in een wedstrijd die als eindexamen lijkt te gelden? Of is Martinez bang dat Radja het te goed zal doen? Op Chadli zetten wij ons geld niet in.

4. Marouane Fellaini (Manchester United)

Dat Marouane Fellaini erbij is, kunnen we nog wel begrijpen. Al miste hij toch het einde van het seizoen door een blessure, dus echt fit begint die niet aan de voorbereidingen. Hij was ook lang geen zekerheid bij Manchester United en speelde slechts 16 wedstrijden in de Premier League. Een transfer lijkt zich deze zomer op te dringen.

Toch verdient de kopbalsterke Fellaini zijn plaats nog wel. Hij is een ander type speler dan de meeste Rode Duivels en kan zo een extra wapen voor Martinez zijn. Maar dat kunnen we van Nainggolan ook zeggen, want hij doet eveneens dingen die je niet altijd zou verwachten.

5. Youri Tielemans (Monaco)

Youri Tielemans heeft dit seizoen bij Monaco ervaring opgedaan, maar veel speelminuten heeft hij niet gekregen. Hij mocht 18 keer opdraven en deelde één assist uit. In de Champions League maakte hij één doelpunt. Maar daarmee is zijn seizoen volledig samengevat.

Tielemans is vooral een product voor de toekomst, en mag er voor ons gerust al bij zijn op het komende WK. Maar niet ten koste van een klassespeler in vorm die mogelijk zijn laatste kans had om op een wereldbeker te spelen.

6. Leander Dendoncker (Anderlecht)

Nog een talent voor de toekomst, maar voor Leander Dendoncker komt dit WK veel te vroeg. Hij speelde een slecht seizoen, net zoals de volledige ploeg van Anderlecht. Die jonge kerel komt dus niet met veel vertrouwen naar de nationale ploeg. Bovendien speelt hij ‘maar’ bij Anderlecht. Met alle respect voor ons voetbal, maar in deze talentvolle generatie is een Europese topcompetitie de norm geworden.

Een transfer, wat meer ervaring, en Dendoncker wordt een vaste waarde in de nationale ploeg. Maar voor Nainggolan is het een belediging dat hij op dit moment voor een groentje een stap opzij moet zetten.

7. Adnan Januzaj (Real Sociedad)

De grootste verrassing was misschien wel de selectie van Adnan Januzaj. De bondscoach zegt dat hij op basis van de voorbije twee jaar geselecteerd heeft, niet op basis van de laatste drie weken. Maar Januzaj heeft geen aandeel in de kwalificatie van onze nationale ploeg. Als groot talent is hij na het WK van 2014 op een zijspoor geraakt.

Martinez wil hem belonen omdat hij nu bij Sociedad de draad weer heeft opgepikt. Dat leverde hem uiteindelijk 18 wedstrijden op. Hij scoorde vier keer en deelde zes assists uit, dus dat is wel behoorlijk. Maar dat Januzaj de voorkeur krijgt op Nainggolan bewijst andermaal dat onze bondscoach een voorliefde heeft voor de Engelse en de Spaanse competitie. Dat Italiaans voetbal stelt voor hem niet veel meer voor …

En Radja Nainggolan?

Laten we daar tot slot de statistieken van Radja Nainggolan eens naast leggen. Die speelde 31 wedstrijden in de Italiaanse competitie. Daarin scoorde hij vier keer en gaf hij negen assists. Met AS Roma eindigde hij op de derde plaats. In de Champions League speelde hij 11 keer mee. Hij scoorde twee keer en was ook goed voor twee assists. Die goals maakte hij in de halve finale tegen Liverpool. Helaas was dat net niet genoeg om naar de finale te gaan. En dan liet de Belg deze winter nog de kans liggen om zelf naar China te gaan.

Alle respect dus voor de beslissing van onze bondscoach, maar de cijfers bewijzen het: Nainggolan had er altijd moeten bij zijn …

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899