Zo behandel je luizen het effectiefst 

Zo behandel je luizen het effectiefst 

Heeft je kind momenteel luizen, of wil je je kind momenteel controleren op luizen? Geen paniek! In dit artikel behandelen wij de belangrijkste vragen die in je opkomt. Zo vind je in dit artikel hoe snel luizen zich spreiden en waar hoofdluizen wel en niet tegen kunnen.

Wat is een luis?

Een luis is een parasiet met zes pootjes, die graag op de hoofden van mensen leven. Zij brengen geen ziektes over en komen alleen bij mensen voor. Een paar keer per dag prikt de luis in het hoofd om bloed op te nemen. Een volwassen luis is ongeveer 3 millimeter lang en is grijs. Als hij bloed heeft opgezogen wordt hij rood.

Verspreid hoofdluis zich snel?

Jazeker, hoofdluizen zijn gemaakt om zich snel te verspreiden. Vooral bevruchte vrouwtjes verspreiden zich snel. Een vrouwtje hoeft maar 1 keer te paren. Zij slaat het sperma op in haar lichaam en kan daarmee elke dag eitjes blijven leggen. 1 bevrucht vrouwtje is voldoende om besmet te raken. Hoofdluis kan alleen worden overgedragen als er hoofdcontact is. Zij klimmen van haar naar haar en zullen je haar niet loslaten.

Een luis kan zich niet in het water verspreiden. Hij kan namelijk geen afstanden zwemmen. Een luis kan dit wel lang zonder zuurstof, namelijk tot 8 uur.

Kan iedereen hoofdluis krijgen?

Iedereen kan hoofdluis krijgen. Luizen hebben wel een voorkeur voor een warm hoofdhuid. Mannen hebben minder last van luizen, omdat zij meestal korter haar hebben dan vrouwen en het daardoor te koud voor hen is. Dat betekent niet dat je geen luizen kan krijgen als je gemillimeterd haar hebt! Hoofluizen kunnen zich ook vastgrijpen aan kort haar.

Hoe kan je merken dat iemand hoofdluis heeft?

  • Jeuk: Een luis prikt dus gaatjes in het huid en zuigt hierbij het bloed op. De luis geeft hierbij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op het speeksel zorgt voor jeuk. Het kan leiden tot rode bultjes op je huid. Niet iedereen die luizen heeft ervaart het.

  • De meest voorkomende plekken waar luizen zich bevinden zijn achter je oren en langs de achterkant van de nek. De beestjes zijn vaak net zo groot als een aardbeizaadje. Als je op deze plekken goed kijkt zie je ze bewegen!

  • Vrouwtjes leggen 5 tot 9 eitjes per 12 uur. Deze worden neten genoemd. Neten zijn grijze ovale stipjes. Neten kunnen niet gemakkelijk uit je haar worden geborsteld. Ze zitten namelijk vastgeplakt aan het haar, vlakbij je hoofdhuid. Als je haar verder groeit gaan zij steeds verder van je huid af. Na 6 tot 9 dagen komen uit een luis weer larven. 7 tot 10 dagen later is een larve volwassen en kan hij zelfstandig eitjes leggen.

Hoe kan je luizen het beste behandelen?

Heeft je kind hoofdluis? Behandel het direct! Als je kind hoofdluis heeft, betekent dit ook dat er eitjes van de hoofdluis op zijn hoofd zit. Het RIVM, de Nederlandse gezondheidsorgaan, beveelt aan om iedere dag 2 weken lang te gaan kammen met een netenkam met metalen tanden. Als het kammen niet heeft gewerkt kan je ook andere hoofdluismiddelen gebruiken. Je hebt lotion, shampoo, gel, mousse en spray. Zorg er voor dat het middel de stof dimeticon en oligodeceenolie bevat, omdat luizen zich hier niet tegen kunnen weren. De shampoo (prioderm shampoo plus) maakt het haar minder geschikt om neten op te leggen.

Gesponsorde artikelen