Zo gaat er niet veel volk zijn op eedaflegging Trump: Democraten haken af na aanval op mensenrechtenicoon

Zo gaat er niet veel volk zijn op eedaflegging Trump: Democraten haken af na aanval op mensenrechtenicoon

Nog enkele dagen voor Donald Trump officieel president van de Verenigde Staten wordt, maar z’n eedaflegging zal veel minder druk bezet zijn dan bij andere nieuwe presidenten. Naast de vele artiesten die weigeren op te treden, zijn nu ook de Democraten met een boycot gestart. Ze doen dat na een nieuwe rel waarbij Trump mensenrechtenicoon John Lewis zwaar beledigde.

Steeds meer Democratische congresleden kondigen op Twitter aan dat ze op 20 januari hun kat naar de inauguratie van Trump zullen sturen. De belediging van de president-elect aan het adres van John Lewis was voor veel van hen de druppel die de emmer deed overlopen. Lewis is een parlementslid uit Georgia, en staat bekend om zijn inzet voor de mensenrechten. Nadat hij Trump op NBC bekritiseerde, antwoordde die door te zeggen dat Lewis “all talk and no action or results” is, ofwel dat de politicus alleen maar praat en niets verwezenlijkt.

Gisteren had Politico uitgerekend dat al 16 Democratische congresleden officieel hebben verklaard niet naar de eedaflegging te komen. Aangezien de boycot zich snel verspreidt, zouden er nog wel een pak kunnen volgen. Er zijn 194 Democraten die in het parlement zitten. Sommige politici proberen een sterk statement te maken. Mark Takano postte een foto van een jonge Lewis naast Martin Luther King.

Andere Democraten volgen dat voorbeeld en tweeten dat ze aan de kant van Lewis staan

Eerder hadden ook andere Democraten al beslist om niet naar de eedaflegging te komen. Vorige week deelde Katherine Clark een bericht waarin ze zich zorgen maakt over de houding van Trump tegen vrouwen, tegen migranten en tegen moslims. Ze stelt dat ze de president altijd respecteert, en had gehoopt dat Trump zijn koers zou veranderen in de periode tussen zijn verkiezing en zijn aanstelling, zodat hij een president voor alle Amerikanen zou worden. Aangezien dat in haar ogen niet gebeurd is, besloot ze niet naar de inauguratie te komen.

Gesponsorde artikelen