Zo historisch zijn de drie turnmedailles die België gisteren veroverde op het EK

Zo historisch zijn de drie turnmedailles die België gisteren veroverde op het EK

Nina Derwael met goud aan de brug met ongelijke leggers en zilver op de balk en Axelle Klinckaert met verrassend brons op de grondoefening: het was gisteren op het Europees kampioenschap een hoogdag voor het Belgische turnen. Tot dan toe had ons land op alle 38 vorige Europese kampioenschappen samen namelijk maar twee medailles gepakt.

Sportliefhebbers moeten momenteel in het Schotse Glasgow zijn want daar gaan op dit moment de allereerste European Championships door. In de hoop een soort mini-Olympische Spelen te worden bundelde de organisatie de Europese kampioenschappen van zeven verschillende sporten.

Tussen 2 en 12 augustus gaat het zwemmen, wielrennen, golf, roeien, triatlon en gymnastiek in Glasgow door terwijl vanaf 6 augustus het EK atletiek in Berlijn plaatsvindt.

Sportgeschiedenis voor België

Die European Championships zorgden gisteren voor een stukje sportgeschiedenis voor ons land want België veroverde maar liefst drie medailles. Ter vergelijking: sinds het EK artistieke gymnastiek 61 jaar geleden voor het eerst is georganiseerd, is België er maar twee keer in geslaagd om een medaille te pakken.

In 2005 pakte Aagje Vanwalleghem brons op de sprong en vorig jaar won Nina Derwael ook al goud aan de brug met ongelijke leggers in het Roemeense Cluj. Enkele maanden later pakte de Limburgse zelfs een bronzen medaille op het WK.

Goud, zilver en brons

In Glasgow verlengde de nog altijd maar 18-jarige Nina Derwael met succes haar Europese titel op de brug met ongelijke leggers en deed ze er nog een zilveren medaille op de balk bij.

De eveneens 18-jarige Axelle Klinckaert maakte het feestje compleet met een bronzen medaille op de grondoefening. Op 2,5 uur pakte België dus meer medailles dan in de 61 jaar ervoor.

Forfait voor teamfinale

Nochtans had de Belgische ploeg eerder dit EK kritiek gekregen omdat het forfait gaf voor de teamfinale en zo een grote kans op een medaille liet liggen. De Koninklijke Belgische Turnbond (Gymfed) wilde zijn frêle turnsters echter niet overbelasten en enkel laten uitkomen op hun beste toestel.

Bovendien gaat vanaf 25 oktober in Qatar het wereldkampioenschap gymnastiek door en daar mikt België wel voluit op een goede prestatie met het team. Op dat WK kunnen namelijk punten verdiend worden voor de Olympische Spelen van 2020. Daar hopen onze turnsters, net als in Rio 2016, met het team aanwezig te zijn.

Al vijf medailles voor België

Dankzij de drie turnmedailles heeft België al vijf medailles op de European Championships. In het pistewielrennen veroverde Jolien D’Hoore vrijdag al brons op de scratch en gisteren deed Kenny De Ketele daar nog een zilveren medaille bij in de puntenkoers.

Zwemmer Louis Croenen, op de 200m vrije slag, en de roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe, in de lichte dubbeltwee, strandden op een vierde plaats.

De gouden oefening van Nina Derwael op de brug met ongelijke leggers

De zilveren oefening van Nina Derwael op de balk

De bronzen oefening van Axelle Klinckaert op de grond

Gesponsorde artikelen