Zo hou je je beste sneakers witter dan wit

Zo hou je je beste sneakers witter dan wit

Je lievelingssneakers, die draag je alle dagen, maar ze zo houden is een heel andere taak. Wil je je favoriete paar echt wit houden, dan zijn daar gelukkig een paar eenvoudige trucjes voor. En natuurlijk ook een aantal dingen die je beter niet doet. 

Als je net een arm en een been hebt opgegeven voor je sneakercollectie, dan wil je je beauties natuurlijk dragen én ervoor zorgen dat ze wit blijven. De sleutel voor witte sneakers zit in de voorbereiding: zodra je je schoenen koopt, kan je ze inspuiten met een spray. Die zorgt ervoor dat vuil wordt afgestoten. Heb je leren sneakers? Spuit ze dan ook even in met waterafstotende spray en herhaal de behandeling om de zes maanden. Je kan de sprays krijgen bij de winkel waar je je schoenen hebt gekocht.

Wat als er vlekken op je sneakers komen?

Zelfs als je heel erg oplet én met een goed behandelde schoen, kan het toch nog gebeuren dat er vlekken op je sneakers terechtkomen. Jammer natuurlijk: je wil dat ze stralen. Voor een schoen uit stof, kan je dan best met een zacht borsteltje en wat handzeep op de vlek wrijven. Met een doekje haal je er dan het vuil af en zo herhaal je, tot de vlek verdwenen is.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor leren sneakers: water, zeep en eventueel een wat hardere borstel zouden de meeste vlekken doen verdwijnen. Je hoeft daar helemaal geen dure zeep voor te kopen, zelfs handzeep zou in principe moeten volstaan.

Uiteraard blijven er dan nog wel eens vlekken over die heel hardnekkig zijn. En dan loer je waarschijnlijk al eens naar je wasmachine. Want als het werkt voor T-shirts en donsdekens … waarom dan niet voor sneakers. Je hebt ook gelijk: zeker voor stoffen sneakers geldt dat ze vlotjes in de wasmachine mogen. Hou het wel op maximum 30 graden, da’s beter voor de stof.

Wat mag je zeker niet doen?

Dat wil niet zeggen dat je bij de minste vlek je sneakers in de wasmachine mag droppen: je stiksels kunnen daardoor loskomen en dan wordt je schoen ondraagbaar. Ook voor leer geldt het dat hoe minder ze de binnenkant van je wasmachine zien, hoe beter. Zeker bij leer kan de stof verkleuren of vervormen: best niet te veel doen dus.

Toch een vlek gevonden die er niet uitraakt en wil je een laatste poging doen om ze te redden? Geen probleem: de wasmachine is wel degelijk een optie. Maar droog je sneakers nadien aan de lucht, met proppen krantenpapier erin geduwd. In de droogkast steken is echt een no-no: daar gaat de stof van stuk. Veel succes!

pexels

Gesponsorde artikelen