Zo hou jij jouw kat koel de volgende dagen …

Zo hou jij jouw kat koel de volgende dagen …

Aah, de zomer: warm weer, shortjes en een frisse cocktail. Jammer genoeg kunnen dieren zich niet zo makkelijk verfrissen. Je kat heeft het waarschijnlijk ook warmer dan je denkt. Hier zijn enkele tips om je kat koel te houden. 

1. Water

Als je kat natte pootsporen achterlaat, dan is hij aan het zweten. Zorg ervoor dat je kat altijd vers water heeft. Het is aangeraden om niet alleen z’n waterbakje te voorzien van water, maar ook op andere plaatsen in je huis. Ververs het water ook twee keer per dag, anders wordt het snel lauw.

Je kan soms een ijsklontje in het water gooien om voor extra afkoeling te zorgen.

2. Namiddag binnenhouden

Ook al hebben katten een eigen willetje, probeer je beestje toch binnen te houden tussen 12 uur en 16 uur. Dan staat de zon het hoogst, en zullen ze het sneller warm hebben.

3. Tegels

Heb je een kamer (zoals de badkamer) met tegels? Zorg ervoor dat je kat ‘beseft’ dat hij daar terecht kan. Soms moet je de beestjes even helpen en naar de juiste plek brengen. Eens hij doorheeft dat tegels goed aanvoelen, zal hij daar wel blijven liggen. Een badkamer met tegels op de vloer zorgt voor een zalige verfrissing voor je kat.

4. Donkere kamer

Zorg ervoor dat één kamer (met gordijnen) altijd donker blijft. De kamer koelt dan wat af en wordt de ideale plaats voor je kat om even te gaan liggen zonder gestoord te worden door zonnestralen. De badkamer is daar ook perfect voor.

5. Bevroren erwtjes

Dan kan je nog iets doen waar velen niet direct aan denken: erwten invriezen. Je vriest een plastic zak met erwten in en wikkelt ze om in een handdoek of kussensloop. Leg ze nadien in zijn kussentje of onder zijn deken. De erwtjes nemen uiteindelijk de vorm van je kat over, dus je kat zal uiteindelijk wel comfortabel liggen en het beter hebben.

6. Oortjes fris

Katten zijn geen fan van water dus je kat besproeien met water is geen (aangeraden) optie. Wat je wel kan doen is je hand een beetje nat maken onder de kraan en hem aaien. Vooral focussen op de oren, want daar hebben ze veel bloedvaatjes en dan koelen ze goed af.

iStockphoto

7. Washandje

Wat je ook kan doen is een washandje nat maken, goed uitwringen en hem ermee aaien.

We benadrukken even dat je het washandje heel goed moet uitwringen, want anders zal je kat niet blijven zitten.

8. Natte handdoek

Wat je ook kan proberen, is een handdoek nat maken en goed uitwringen. Opgelet: ook hier moet je de handdoek heel goed uitwringen, anders komt je kat niet in de buurt. Om ervoor te zorgen dat de handdoek interessanter wordt voor de kat, kan je die in een hoek plaatsen. Als hij erop gaat liggen, dan zal je kat zich zeker beter voelen.

9. Speeltje

Soms beseffen katten niet goed wat ze doen. Ze zijn geen fan van water, maar je kan ze er wel in foppen. Zorg voor een emmertje met een bodempje water in. Leg daar een klein balletje (of een ander speeltje) in zodat ze geneigd zijn om ermee te spelen. Voor je het weet spelen ze (zonder te beseffen) in water. Tegelijk worden ze afgekoeld en dat is wat we willen bereiken.

10. Blikvoer

Katten zijn sowieso slechte drinkers. Om ervoor te zorgen dat ze genoeg vocht binnenkrijgen, kan je op warme dagen beter blikvoer geven in plaats van brokjes.

11. Zonnebrandcrème voor katten

Ja hoor, het bestaat echt: zonnebrandcrème voor katten. Je kat ligt waarschijnlijk toch graag in de zon, dus je kan hem beter beschermen. Katten zijn gevoelig voor huidkanker en witte katten zijn zelfs extra gevoelig. Een zonnecrème voor je kat aanschaffen zal je huisdier alleen maar goed doen.

iStockphoto

12. Dozen

Alle katten houden van dozen, als katteneigenaar weet je dat waarschijnlijk wel. Je kan altijd enkele dozen in de tuin zetten zodat je kleine vriend kan schuilen van de zon. Hoe groter de doos, hoe beter.

Opgelet: zet de doos niet met de opening naar boven, want dan is er geen (of weinig) schaduw.

13. Haren korter

Heeft je kat het erg moeilijk in de zomer of op warme dagen? Dan kan je ook de haartjes op zijn buik iets korter scheren. Vooral voor langharige katten is dit een goede optie.
iStockphoto

Gesponsorde artikelen