Left Right
scrollTop top

Zo kan je vermijden dat je op spoilers van Game Of Thrones stuit


Zo kan je vermijden dat je op spoilers van Game Of Thrones stuit

Het internet weet soms meer dan goed voor je is. Vraag dat maar aan de vele fans van Game Of Thrones die met minstens enkele dagen vertraging op de VS het vierde seizoen van de reeks aan het volgen zijn. Plots stuit je op een berichtje of op een artikel dat in de titel al verklapt wat je nu net nog niet wilde weten. Meteen is de volgende aflevering al grotendeels verpest. Gelukkig bestaan er allerlei technische middelen waarmee je toch zorgeloos en spoilervrij kunt surfen.

Vorige week kon mijn frustratie niet groter zijn toen verschillende Amerikaanse sites groots uitpakten met de verrassende wendingen in de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Game Of Thrones. We zijn in België immers verplicht om telkens even te wachten op de volgende episode. Volgens Telenet kan de volgende aflevering in principe al 24 uur na de Amerikaanse première bij ons op de buis verschijnen, maar omdat zoiets een risicovolle onderneming is (wat als HBO te laat is?), staat Game Of Thrones gewoon één week later op zondag geprogrammeerd. Voor kijkers die niet via betaaltelevisie volgen, is het nog erger. Zij wachten momenteel op het derde seizoen en kunnen helemaal niet meer volgen als we het over een ‘red wedding’ hebben. Wanneer we al die gefrustreerde reacties lezen, kunnen we alvast één ding besluiten: we lezen geen boeken meer…

Ben je de spoilers ook grondig beu? Je kan gewoon stoppen met surfen op het internet, maar dan moet je ook Facebook en Twitter laten vallen, want daar duiken de meeste spoilers op. Of je leest de volgende tips eens door. The Daily Dot verzamelde allerlei middelen om spoilers van Game Of Thrones of andere tv-series en films te vermijden. Wij probeerden ze uit, zodat we in alle rust de rest van het seizoen kunnen volgen.

1. Tweetdeck Mute

Wie over meerdere Twitter-accounts beschikt, maakt waarschijnlijk al wel eens gebruik van Tweetdeck. Het nadeel: plots loop je op al die accounts het risico om spoilers tegen te komen. Gelukkig bestaat er een manier om al die kwatongen het zwijgen op te leggen. Klik op het tandwiel linksonder en ga naar settings, zodat je de mute tab ziet staan. Vul daar de gebruikersnaam, hashtag of ieder woord in dat je niet meer wil zien. Jawel, je kan er dus ook een volledige gebruiker mee onzichtbaar maken. In ons geval moeten we dus #GameOfThrones invullen. Maar als je echt zeker wil zijn, zal je natuurlijk meerdere hashtags of woorden moeten selecteren.

2. Open Tweet Filter

Maar wat doe je dan met Twitter zelf? Ook daar bestaat een oplossing voor. Alleen heb je er een externe applicatie voor nodig. Er zijn er verschillende, eentje ervan heet Open Tweet Filter. Het is een extensie die je via de browser Chrome kan gebruiken. Na het gratis downloaden kan je het direct vanaf Twitter bedienen. De filter opent wanneer je op het wieltje klikt.

3. Facebook Posts Filter

Op Twitter is het snel gebeurd, maar ook op Facebook kunnen de spoilers je vanaf alle kanten rond de oren vliegen. Een filter op Facebook is alweer via Chrome erg gemakkelijk te installeren. Je hoeft er alleen maar de Facebook Posts Filter voor te downloaden. Ga vervolgens naar de rechtertab, selecteer extra en dan extensies. Vervolgens zie je de filter staan en met een klik op opties open je het scherm waarmee je de gewenste termen kunt invoeren. Dus Game Of Thrones of alles wat je vanaf nu niet meer wil zien bij je vrienden op Facebook. Eindelijk zijn we Facebook te slim af! Blijf natuurlijk wel weg van de officiële fanpagina’s.

4. Tumblr

Geen enkele netwerksite ontsnapt aan de magie van een filtersysteem. Zo is er Tumblr Savior, een extensie waarmee je tags en woorden op je dashboard kunt blokkeren. Na de installatie verschijnt een icoontje in de rechterhoek van je scherm. Vervolgens krijg je de keuze tussen een zwarte en een witte lijst. Dus wie plots alles wil weten over Game Of Thrones, kan de term ook gewoon aan de witte lijst toevoegen. Dan zal je op je dashboard juist meer berichten over de tv-serie te zien krijgen. Wij opteren toch maar voor zwart.

5. Unspoiler

Maar er is natuurlijk meer dan sociale media op het internet. Overal kan je per ongeluk op dingen stoten die een verborgen spoiler zijn. Met Unspoiler kan je het volledige internet een veiligere plaats maken. Wanneer je een woord of zin invoert, zal je in de toekomst een rode balk zien verschijnen op woorden of titels die je beter niet bekijkt. Het is specifiek bedoeld voor tv-series, maar je kan het evengoed uitbreiden naar films en andere media. Download het programma via Chrome en dan verschijnt er een symbool in de rechterbovenhoek. Voer de serie in waarvan je geen spoilers wil lezen en dan krijg je dit te zien wanneer je bijvoorbeeld op Google Game Of Thrones zou opzoeken:

Enige nadeel: het kan je andere opzoekingen dwarsbomen. Stel dat je Cordon hebt ingevoerd, zal je de rode lijn ook te zien krijgen bij titels die bijvoorbeeld over het cordon sanitaire gaan. Foutloos is deze applicatie trouwens niet, want wanneer je de waarschuwing bovenaan iedere pagina negeert, kan je op sommige websites nog steeds op gemene titels stuiten. Al ben je nu wel gewaarschuwd natuurlijk.

Newsmonkey is veilig

We beschikken op onze redactie helaas niet over het privilege om iedere aflevering van Game Of Thrones op voorhand te bekijken. En wanneer er toch een spoiler in een artikel dreigt te kruipen, beloven we plechtig dat we een waarschuwing in het begin van het artikel zullen plaatsen. Dus zet die Unspoiler maar snel uit wanneer je langs deze site surft…

Ken je nog filters die via Chrome of andere internetbrowsers spoilers kunnen tegenhouden? Deel ze dan even hieronder met ons en de andere lezers van Newsmonkey.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452