Left Right
scrollTop top

Zo kan ook jij makkelijk meer dan 2 ton CO2 besparen per jaar


Zo kan ook jij makkelijk meer dan 2 ton CO2 besparen per jaar

De aarde is op. Vandaag is het ‘Earth Overshoot Day’, de dag waarop de mensheid wereldwijd net zoveel grondstoffen heeft gebruikt als wat de aarde in één jaar kan produceren. In 1981 lag die nog in december, maar in 2017 is dat al op 2 augustus. Voor ons land ligt die datum zelfs op 1 april. De aarde kan al ons CO2 niet langer verwerken en daarom moeten we dringend besparen.

Vandaag is het Earth Overshoot Day, dat wil zeggen dat we de grondstoffen van de aarde voor dit jaar volledig opgebruikt hebben. En het is nog maar 2 augustus. Het maximum is bereikt en vanaf vandaag leeft de aarde verder op haar reserves. Als we zo blijven doorgaan, zullen we op het einde van dit jaar 1,7 planeten hebben opgesoupeerd. Om terug 1 planeet per jaar te gebruiken, moeten we iets doen aan de ecologische voetafdruk. Als de CO2-uitstoot per jaar zou halveren, kan ‘Earth Overshoot Day‘ al 89 dagen opschuiven, naar 30 oktober. En het goede nieuws is dat we daar zelf ons steentje aan kunnen bijdragen. Door je vervoer, woning en voeding aan te passen kan je zelf tot meer dan 2 ton CO2 besparen. Om na te gaan of je al goed bezig bent, kan je je persoonlijke ‘Overshoot Day’ berekenen via de calculator op de website.

Eet minder vlees: -0,5 ton CO2

Je CO2-uitstoot wordt berekend aan de hand van een aantal parameters. Volgens Milieu Centraal stoot een gemiddeld huishouden van 2,2 personen 22,5 ton CO2 uit per jaar. De grootste CO2-vreters zijn vervoer, voeding en het energiegebruik in en rond je huis. Dit zijn ook meteen de drie domeinen waar je makkelijk op kan besparen. Minder vlees eten is de makkelijkste CO2-killer. Als je 2 dagen in de week geen vlees eet, bespaar je al 320 kg CO2 op jaarbasis. Wil je nog beter doen, word dan fulltime vegetariër en bespaar een halve ton CO2 per jaar. Als je je voedselverspilling ook nog eens halveert, bespaar je 350 kg CO2 extra op een jaar.

Milieu Centraal

Zonnepanelen: -1,9 ton CO2

Binnenshuis kan je besparen door minder elektriciteit te verbruiken en apparaten uit te zetten in plaats van op stand-by te laten draaien. Die elektriciteit kan je trouwens ook vervangen door zonne-energie. Met 15 zonnepanelen, bespaar je 1,9 ton CO2 per jaar. Energievreters in huis vervang je best door energiezuinige varianten. Een nieuwe koelkast verlaagt je uitstoot met 90 kg. Gloeilampen vervangen door LED-lampen is goed voor 100 kg minder CO2. Door de warmte in je huis te houden, via goede isolatie en verwarmingstoestellen op de juiste plaats, bespaar je tot 390 kg CO2. Isoleer je ook de vloer, dan bespaar je nog eens 600 kg CO2. Wil je een maximum hoeveelheid CO2 besparen, isoleer dan ook je schuine dak, het levert je 1,6 ton minder CO2 op.

iStock

Met de trein naar het werk: -1,5 ton CO2

CO2-besparen kan ook door dagelijkse gewoontes aan te passen. Wanneer je bijvoorbeeld met de auto naar het werk gaat en zo’n 50 km heen en 50 km terug rijdt met een dieselwagen, stoot je 13 kg CO2 uit per dag. Op jaarbasis is dat snel 3380 kg CO2 woon-werk-verkeer alleen. Doe je datzelfde traject met de trein dan stoot je maar 520 kg CO2 per jaar uit. Met de fiets doe je het natuurlijk nog zuiniger, want die stoot niets uit. Ook een elektrische wagen verbruikt minder dan een diesel- of benzinewagen. Op verre reizen kan je ook CO2 besparen. Door bijvoorbeeld met de trein op reis te gaan in plaats van met het vliegtuig of de auto. Je bespaart 360 kg CO2 door het vliegtuig in te ruilen voor de auto om naar Zuid-Europa te reizen. Wil je zelf de vergelijking maken tussen auto, trein en vliegtuig, dat kan met de calculator van ecopassenger. Hieronder zie je het voorbeeld voor Parijs-Brussel. Met de calculator van ecoscore kan je uitrekenen hoeveel je auto uitstoot. Zo verbruiken grote auto’s meer en zijn de meeste auto’s gebouwd voor 2000 nog niet uitgerust met een roetfilter.

Eco Passenger

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737