Zo krijg je meer hartjes op Instagram: 9 tips

Zo krijg je meer hartjes op Instagram: 9 tips

Selfiehaters, kruip in je schelp, want het ziet ernaar uit dat de populaire zelfportretjes nog een tijdje zullen meegaan. Uit een onderzoek van het Amerikaanse Georgia Institute of Technology en Yahoo Labs blijkt immers dat foto’s op Instagram waarop een gezicht staat, 38 procent meer hartjes (likes) krijgen en 32 procent meer reacties uitlokken dan foto’s zonder gezicht. Geen fan van deze strategie? Geen paniek, er zijn nog meer tips om je likes aanzienlijk te laten stijgen.

De onderzoekers bekeken maar liefst 1,1 miljoen foto’s op Instagram en zijn zo een van de eersten die op grote schaal onderzochten hoe foto’s met een gezicht meer betrokkenheid uitlokken op sociale media dan foto’s van bijvoorbeeld landschappen, eten of kledij.

Sluwe kopjes broeden nu misschien al op het idee om meerdere gezichten op één foto te zetten, zodat het aantal likes nog sterker toeneemt, maar dat maakt volgens de wetenschappers niets uit. Het aantal afgebeelde gezichten, evenals het geslacht of de leeftijd van de persoon, spelen namelijk geen rol. Zo waren foto’s van tieners niet opvallend populairder dan foto’s van volwassenen, hoewel Instagram zelf wel populairder is bij jongeren. In tegenstelling tot de verwachting, hebben mannen en vrouwen evenveel kans om hartjes of reacties te krijgen op hun gedeelde content.

Getty images
Thinkstock

Weinig verrassend speelde vooral iemand zijn volgersaantal een grote rol bij de mate van uitgelokte betrokkenheid. Met andere woorden: hoe meer volgers je hebt, hoe meer hartjes en comments je zal krijgen op je geposte kiekjes. Althans, op één voorwaarde: dat je niet aan oversharing doet. 

“Hoe meer je post, hoe minder feedback je zal krijgen”, legt Saeideh Bakhshi uit van het Georgia Tech College of Computing. “Te veel posten doet het aantal likes twee keer sneller dalen dan het aantal reacties.”

Toch niet erg fan van de gedachte om voortaan meer foto’s met je gezicht te posten om likes te krijgen? Dan zijn er gelukkig nog een heleboel andere tips die je interactie op Instagram aanzienlijk kunnen vergroten:

1. Gebruik hashtags

Hashtags toevoegen aan je foto’s is een eenvoudige manier om je beelden via sleutelwoorden in de juiste categorie te plaatsen. Hierdoor zullen ze veel sneller ontdekt worden door ‘Installega’s’ die specifiek zoeken naar foto’s met die bepaalde hashtag. Hoe meer hashtags je toevoegt, hoe meer mensen je foto’s zullen zien, en hoe meer hartjes je zal krijgen.

Tip: Gebruik populaire hashtags. Internationaal doen bijvoorbeeld #love, #me, #cute, #friday en #coffee het bijzonder goed.

2. Pas filters toe

Uiteraard zien jouw foto’s er vanzelf al geweldig uit, maar met een filter krijg je nog net dat tikkeltje extra. Earlybird, X-Pro lII en Valencia zijn populaire filters die je foto’s een unieke look geven.

Maar wie iedereen omver wil blazen met prachtige foto’s, kan beter een speciale fotobewerkingsapp downloaden zoals VSCO Cam, Repix, Mextures, Tangent of Afterlight.

Thinkstock

3. Post foto’s die mensen willen zien

Voor je een foto op Instagram post, stel jezelf dan de vraag waarom andere mensen die foto zouden moeten zien. Kan je niet meteen een antwoord bedenken? Besef dan dat je post waarschijnlijk niet veel reacties zal uitlokken.

4. Plaats nooit te veel gelijkaardige foto’s na mekaar

Beleef je de tijd van je leven en heb je zoveel foto’s genomen dat je niet kan kiezen welke je op Instagram zal posten? Forceer dan toch je keuze. Niemand heeft immers een boodschap aan drie quasi dezelfde beelden. Kies er gewoon het beste uit. Of met andere woorden: plaats alleen die foto’s op Instagram die je ook in je woonkamer zou ophangen.

5. Kies persoonlijke beelden

Ondanks onze digitale wereld waarin iedereen zit verdoken achter computers, tablets en smartphones, zijn mensen gek op persoonlijke beelden. Heb je zelf geen zin om met je hoofd op Instagram te staan? Trek dan foto’s van je familie of vrienden zodat je volgers een beeld krijgen van de personen door wie jij je laat omringen. Op één voorwaarde natuurlijk: dat je naasten ermee akkoord gaan.

6. Hoe unieker, hoe beter

Thinkstock
Iedereen vindt het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Daarom zullen je foto’s gegarandeerd meer likes krijgen wanneer er iets op staat dat nog niemand ooit eerder heeft gezien. Ga voor unieke beelden, pas een filter toe, gebruik de juiste hashtag, en zeker weten dat je scoort!

7. Wees actief

Wie likes en reacties wil krijgen, moet er wat voor over hebben. Zo zal je actief de foto’s van je vrienden moeten liken en er af en toe een leuke reactie onder posten. Mensen zullen bijgevolg sneller geneigd zijn om ook jouw foto’s te bekijken en te belonen met een hartje. 

Heb je niet genoeg aan je eigen vrienden? Dan kan je het profiel van willekeurige vreemden afschuimen. Wanneer je drang naar likes gigantisch is, zoek je het best naar personen die meer mensen volgen dan dat ze zelf volgers hebben. Als je enkele foto’s beloont met een hartje, zullen ze je opmerken en waarschijnlijk ook eens komen kijken naar jouw profiel.

8. Wacht het juiste moment af

Zelfs al heb je de meest geweldige foto ooit gepost, geen kat zal hem liken wanneer je hem in het midden van de nacht online zet. Wacht beter het juiste moment af, zoals:

  • In het midden van de dag, wanneer mensen uit verveling hun Instagram overlopen.
  • Net na het avondeten, want dan liggen velen lui in de zetel en hebben ze toch niets anders te doen.
  • Tijdens speciale gelegenheden, zoals Halloween, Kerstmis en Valentijn.
Thinkstock

Niet: op vrijdag- of zaterdagavond. Hoewel velen je foto wel degelijk zullen zien, durven ze niet toevoegen dat ze in het weekend niets beters te doen hebben dan op Instagram naar anderen hun geweldige foto’s te kijken.

En experimenteren maar!

Gesponsorde artikelen