Zo krijg jij elke job die je maar wil: experts geven 10 tips voor tijdens sollicitatiegesprekken

Zo krijg jij elke job die je maar wil: experts geven 10 tips voor tijdens sollicitatiegesprekken

Sollicitatiegesprekken zijn een ware hel. Je bent nerveus, je weet niet wat je moet verwachten en dan krijg je nog eens een spervuur aan lastige vragen op je afgevuurd. Maar het zijn ook mogelijkheden om op te vallen in die massa aan kandidaten. Expert John Lees, auteur van het boek Knockout Interview, lijst 10 tips op waarmee je echt elke job kan krijgen die je wil.

1. Eerste indruk

De eerste indruk telt. In de eerste 20 seconden zal de interviewer al een oordeel over je vellen op basis van een aantal zaken. Hoe makkelijk je een conversatie aangaat, is daar zeker een van. Expert John Lees raadt dan ook aan om duidelijk, positief en vol vertrouwen te starten, zelfs al gaat de eerste vraag maar over het weer of over hoe je er bent geraakt.

2. Goed luisteren

Dit lijkt voor de hand liggend, maar het is enorm belangrijk om echt heel aandachtig te luisteren. Kleine nuances in de vraagstelling kunnen doorslaggevend zijn. Door de stress kan het daar wel eens foutlopen volgens Lees.

3. Wees beknopt

Interviewers hebben het vaak heel druk, dus je moet hun tijd niet onnodig verdoen. “Geef korte antwoorden en focus op het profiel voor de job. Help de interviewer zo om zijn checklist af te gaan”, zegt Lees.

4. Straal energie uit

Wees enthousiast over de job. Ook dit is weer een binnenkopper, maar oh zo belangrijk. Door futloos en ongeïnteresseerd te zijn, ga je geen punten scoren.

iStock

5. Leg je skills goed uit

Als je praat over de vaardigheden die je in je huidige of vorige job hebt geleerd en/of gebruikt, wees dan duidelijk. Vermijd teveel vakjargon dat de interviewer toch niet begrijpt, en toon goed aan hoe jouw skills toepasbaar zijn op de job.

6. Vermijd dat je voorspelbaar bent

Sommige vragen die je voorgeschoteld krijgt zijn dan wel voorspelbaar, dat wil niet zeggen dat je antwoorden dat ook mogen zijn. “Interviewers hebben alle clich├ęs al gehoord van kandidaten die ‘team players’ of ‘winners’ zijn” stelt Lees. Zorg ervoor dat je origineel bent in de manier waarop je antwoordt.

7. Vertel verhalen

Zorg dat je opvalt door saaie feiten op een interessante manier te vertellen. Zo zal een interviewer je zich veel langer herinneren. Oefen daarom op voorhand een paar korte ‘verhaaltjes’ in over je ervaring en motivatie, geeft Lees als tip.

iStock

8. Bepaal wat je zeker wil zeggen

Bepaal op voorhand een aantal belangrijke punten die je zeker wilt overbrengen, ook al wordt er niet echt naar gevraagd. Overdrijf hier niet mee. Drie of vier punten zijn meer dan genoeg.

9. Focus op de job

Zorg ervoor dat je al goed weet wat de job inhoudt. Dat zal je zeker doen opvallen. “Analyseer de taken die je zou moeten uitoefenen en bereid een aantal korte voorbeelden voor van je verwezenlijkingen” stelt Lees voor.

10. Eindig sterk

“Interviewers zullen vaak enkel het eerste en laatste dat je hebt gezegd herinneren,” legt Lees uit, “dus zorg ervoor dat je laatste statement duidelijk is en zegt waarom jij perfect bent voor de job.”

iStock

Gesponsorde artikelen