Left Right
scrollTop top

Zo lang duurt het voor endorfines vrijkomen bij het sporten


Zo lang duurt het voor endorfines vrijkomen bij het sporten

We weten allemaal dat endorfines vrijkomen als we sporten. Endorfine zorgt er dan weer voor dat wij ons gelukkiger voelen. Maar hoe lang moeten we sporten vooraleer we dat gelukzalig gevoel krijgen? Blijkbaar helemaal niet zo lang …

Het is niet altijd even makkelijk om motivatie te vinden om te gaan sporten. Soms worden we daar zelfs heel droevig van en zoeken we allerlei excuses om niet te bewegen. Maar eens we onze sportschoenen aantrekken en gaan lopen, voelen we ons weer snel beter. En dat is te danken aan endorfines.

Sporten is de beste manier

Endorfines worden op verschillende manieren aangemaakt. Denk maar aan seks, lachen, chocolade eten en zelfs acupunctuur. Maar door te gaan sporten, komen er het meest endorfines vrij. En blijkbaar worden endorfines tijdens het sporten ook veel sneller aangemaakt dan we denken.

Volgens een enquête van YouGov, een Brits onderzoeksbedrijf, worden mensen al gelukkiger in nog eens geen tien minuten. De deelnemers waren allemaal volwassenen die minstens drie keer per week gingen sporten. En gemiddeld duurde het 9 minuten en 44 seconden vooraleer ze een gelukzalig gevoel ervaarden.

10 minuten lopen, kunnen we wel

Als we dus gelukkig willen worden van sporten, zou een rondje van 10 minuten voldoende moeten zijn, toch? Nope … verkeerd gedacht! Blijkbaar worden vooral frequente sporters sneller gelukkiger van het lopen. Daarnaast zouden vrouwen zich ook al sneller gelukkiger voelen dan mannen. Voor vrouwen duurt het gemiddeld iets langer dan 9 minuten terwijl mannen er 10 minuten en 20 seconden over doen.

De sport die je beoefent, speelt blijkbaar ook een grote rol. Zo bleek dat een fitnesser het snelst geniet en na 6 minuten en 36 seconden al gelukkiger werd. Mensen die graag gaan lopen, kregen na 8 minuten en 28 seconden een leuker gevoel. En bij wandelaars duurt het ook iets langer om gelukkiger te worden. Zij voelen zich beter na zo’n 10 minuten en 35 seconden.

Tijd om te gaan lopen dus! Of ja, … morgen is ook goed …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810