Zo lang moet je vakantie nemen om gelukkig te zijn

Zo lang moet je vakantie nemen om gelukkig te zijn

Als je een reisje plant, is hoe lang je wegblijft één van de belangrijkste aandachtspunten. Ga je weg voor een weekend, een week of misschien zelfs langer? De lengte van je vakantie heeft ook een gevolg op je gezondheid en welzijn. Hoe lang moet je vakantie nemen om een maximaal gunstig effect te hebben?

Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Happiness Studies, is er een perfecte lengte van vakantietijd. De onderzoekers van de Radboud universiteit Nijmegen in Nederland zijn op zoek gegaan naar de effecten van vakantieduur op gezondheid en welzijn. Ze bekeken ook de onderliggende relatie met positieve nawerkingen.

Minstens acht dagen

De onderzoekers constateerden dat de perfecte lengte van een vakantie langer dan acht dagen moet zijn. Dat bleek uit het onderzoek met zo’n 54 werkende deelnemers die een gemiddelde leeftijd hadden van 42,5 jaar.

Het onderzoek richtte zich vooral op langere vakanties, variërend van 15 tot 34 dagen, met een gemiddelde van 23 dagen. De wetenschappers keken dan naar de psychologische processen die gepaard gingen met een onderbreking van het werk en hoe hun gezondheid zich tijdens en na de vakantie ontwikkelden.

De vrijwilligers meldden hun gezondheid en welzijn zo’n drie of vier keer tijdens en vijf keer na de vakantie, op basis van zes factoren: gezondheidstoestand, vermoeidheid, tevredenheid, stemming, spanning en energieniveau.

De resultaten

Uit het experiment bleek dat de gezondheid en welzijn tijdens de vakantie steeds beter werd met een piek op de achtste dag. Binnen een week na terugkeer op het werk was de gezondheid en het welzijn echter teruggekeerd naar het basisniveau. “Gezondheid en welzijn verbeterden tijdens lange zomervakanties, maar dit positieve effect was van korte duur”, zeggen de onderzoekers in de publicatie.

Een vakantie van acht dagen is dus net wat je nodig hebt om te bekomen van stress en te genieten van een vakantiesfeer. Volgens een psycholoog zou de lengte ook afhankelijk moeten zijn van hoe je jezelf wil tevreden stellen.

Zo lang we maar gelukkig zijn, niet?

Gesponsorde artikelen