Zo maak je een veilig wachtwoord dat je toch makkelijk kan onthouden

Zo maak je een veilig wachtwoord dat je toch makkelijk kan onthouden

Niemand wil gehackt worden, maar we willen ook een wachtwoord dat niet te moeilijk is zodat we dat kunnen onthouden. Maar hoe maak je nu een wachtwoord dat sterk genoeg is en dat toch makkelijk te onthouden is? Wij geven je enkele tips.

Wie op zoek is naar wachtwoord waarvan je zeker weet dat niemand het zal vinden, moet gewoon een paar seconden op zijn toetsenbord klikken en dan krijg je waarschijnlijk iets zoals dit: #veBAMPs&èéà’(G4”@fothufnspjfb*$. Niet echt een goed idee, want niemand kan dit onthouden en als je het ergens opslaat dan is de kan groot dat je verkeerd hebt ingegeven en begin dan maar eens te gokken. Of je vraagt een nieuw wachtwoord aan. Dit is hoe niet moet, maar hier zijn enkele tips & tricks om het perfecte wachtwoord in te stellen.

Password manager apps

Ook voor het maken van wachtwoorden kan je apps gebruiken. Password manager apps helpen je bij het maken van wachtwoorden voor eender welke website. Apps zoals 1Password en LastPass geven tips en suggesties voor wachtwoorden en om die sterker te maken. Voor wie nogal snel wachtwoorden vergeet kunnen die apps ook gebruiken om wachtwoorden op te slaan.

Symbolen of rare tekens

Geen symbolen gebruiken of andere rare tekens gebruiken maakt je wachtwoord iets minder sterk, maar met veel van die symbolen is je wachtwoord moeilijker te onthouden. In sommige password manager apps kan je instellen of je symbolen wil toelaten in je wachtwoord.

Wat wel goed kan werken is om bijvoorbeeld enkele letters in woorden te vervangen door symbolen of cijfers. Een combinatie die jij makkelijk kan herinneren, maar moeilijker is om te hacken.

13 is je geluksgetal

Hoe langer een wachtwoord is hoe sterker, dat is logisch, maar te lang is dan weer moeilijk te onthouden. Volgens safeonweb.be heeft een sterk wachtwoord minstens 13 karakters. Wie toch kiest voor een langer wachtwoord neemt beter iets wat voor jezelf makkelijk te onthouden is.

Zinnen kunnen ook goede wachtwoorden zijn, maar dat moet het wel iets zijn dat je goed kan onthouden. Bijvoorbeeld een stuk uit je favoriete liedje of een quote dat voor jou een speciale betekenis heeft. Sommige website hebben een limiet op het aantal karakters dat een wachtwoord mag hebben. Lange wachtwoorden kunnen daarom soms niet, maar dan probeer je tot de limiet te gaan om iets sterk te creëren.

Wissel hoofd- en kleine letters af

Je hebt een wachtwoord en je wil dat wat sterker maken? Dan kan je op willekeurige plaatsen een kleine letter te vervangen door een hoofdletter. Nog een optie is om alle klinkers te schrappen. Dit kan ook helpen als de website een limiet heeft op het aantal karakters.

Wat je zeker niet moet doen!

  1. Voorspelbare wachtwoorden zoals je geboortedatum of 1234 gebruiken
  2. Wachtwoorden delen of ze opslaan op een plaats waar iedereen ze kan vinden.
  3. Voor elke website hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Gesponsorde artikelen