Zo neem je je leven terug van sociale media

Zo neem je je leven terug van sociale media

Sociale media is niet onbelangrijk in ons leven. We zijn allemaal lid geworden van allerlei applicaties om meer contact te hebben met familie en vrienden, maar dan gebeurde er iets vreemd. Applicaties zoals Facebook en Instagram hebben lichtjes ons leven overgenomen. Ook als we bij vrienden zijn, willen we toch even checken of we niets online missen. Maar hoe zorg je er dan voor dat sociale media je leven niet overneemt of ja … teruggeeft?

1. Niet op alles reageren

Heel wat mensen kunnen niet anders dan op verschillende posts te reageren. Ofwel moet je die ene persoon toch taggen ofwel is het echt een verplicht om op die fabulous foto van je bestie te reageren.

Toch zou je niet constant moeten reageren op van alles en nog wat, want volgens een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Frankfurt, krijg je daar stress van. Voel je dus niet verplicht om op alle vragen op Facebook te reageren. Als mensen online vragen welke ontbijthuisjes lekker zijn, is het jouw taak niet om een antwoord te voorzien.

2. Niet FOMO’en

De hoofdreden van onze Facebookverslaving is natuurlijk FOMO, oftewel Fear Of Missing Out. We willen alles weten wat er online gebeurt en dus geen leuke feestjes missen, geen verjaardagen vergeten en op de hoogte blijven van nieuwe relaties.

Eigenlijk mis je altijd wel wat op sociale media. Het is niet omdat je constant scrolt op Instagram en Facebook, dat je alles ook weet. Daarnaast zal je belangrijke dingen zeker niet missen. Er zal altijd wel iemand zijn die weet waar er een feestje is, dat nieuw koppeltje zal wel vaker op sociale media (en in het echte leven) samen verschijnen en verjaardagen van belangrijke mensen, kan je altijd in je agenda zetten.

Probleem opgelost: FOMO kan je negeren. Je zal meer rust in je hoofd creëren door niet constant te denken dat je alles moet hebben gezien en geliked. Er is ook nog een leven buiten het virtuele.

3. Laat Facebook je niet afleiden

Het is niet omdat je een melding krijgt, dat je meteen online moet gaan om het te checken. Het is geen ramp om enkele uren later je meldingen te controleren en zelfs erop te reageren.

Door altijd meteen in te gaan op je meldingen, zal je ook minder productief zijn en weinig aandacht hebben voor de dingen waarmee je bezig bent.

iStock

4. Geloof niet alles

Op sociale media lijkt het of iedereen een fantastisch leven heeft. Maar laat je niet bedriegen, want iedereen post natuurlijk enkel de leuke dingen. Hierdoor lijkt het snel dat jouw leven minder interessant is.

Geloof niet te snel in die rooskleurige foto’s, want dat schattig koppeltje kan heel veel problemen hebben en voor dat luxe appartement dat je kennis heeft gekocht, heeft hij waarschijnlijk heel hard gewerkt. Laat je dus niet ontmoedigen door Facebook, jouw leven is ook geweldig!

5. Limiteren

Probeer ook een timing te zetten op hoe lang je je laptop, tablet of smartphone mag gebruiken. Zo vermijd je urenlang nutteloos scrollen en ga je misschien ook iets actiever doen. Als je echt verslaafd bent aan sociale media, moet je iets actief gaan doen en daar een foto van posten. Is dat een goede deal dan? Ga nadien ook niet regelmatig controleren hoeveel likes je hebt hé…

6. Weet je nog, de realiteit?

En als laatste kunnen we enkel nog zeggen: leef buiten de virtuele wereld. Als je met je vrienden iets gaat doen, laat je best je smartphone in je tas of zak. Het is niet nodig om van je lunch een foto te posten. Er is niemand die je gaat oordelen als je dat niet doet.

Een sociaal leven hebben is erg belangrijk en we weten dat het online makkelijk is om contact te behouden. Maar probeer af en toe ook eens af te spreken met je vrienden, ga iets doen en geniet van jullie momenten samen.

Succes!

iStock

Gesponsorde artikelen