Zo ontmasker je fraudeurs op Airbnb! Nooit meer in de zak gezet worden …

Zo ontmasker je fraudeurs op Airbnb! Nooit meer in de zak gezet worden …

Airbnb, de website waar mensen van over heel de wereld een slaapplaats kunnen huren en verhuren, wordt gretig gebruikt door vakantiegangers. Maar het platform krijgt door zijn populariteit ook last van oplichters. Het komt niet vaak voor, maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Daarom hier enkele tips om zeker te zijn van een zorgeloos verblijf.

Surf naar de juiste website en blijf daar

Het lijkt misschien een logische tip, maar fraudeurs rijven het meeste geld binnen door Airbnb-huurders via een andere site te laten boeken. Om na te gaan of je wel degelijk op de juiste pagina zit, check je de URL in de adresbalk. Daar moet www.airbnb.com of www.airbnb.be voorafgaan worden door https://. Vaak komen mensen per ongeluk op een foute link terecht via valse mails. Om dat te vermijden controleer je steeds de afzender van Airbnb-mails. Op hun eigen website geven ze hier een paar tips voor.

Airbnb
Eens je op de juiste website bent geraakt, blijf je daar. Fraudeurs vragen wel eens om hen te betalen buiten de site, of hen te contacteren via email. Van zodra je contact hebt met de huurder buiten de Airbnb-website of je schrijft een som geld over naar de verhuurder via een ander betalingssysteem dan dat van Airbnb, is Airbnb niet langer aansprakelijk voor fraude of andere problemen. Je betaalt dus best via de airbnb-website en bovendien worden alle berichtjes die via het platform zijn verstuurd, door airbnb zelf bijgehouden.

Leer je verhuurder kennen

Filter je zoekresultaten op superhost. Zo kom je enkel verhuurders tegen die het laatste jaar minstens 10 keer hebben verhuurd, waarvan 80% van de reviews 5 sterren hebben, die in 90% van de gevallen antwoorden op berichtjes en die bevestigde reservaties niet annuleren. Elke verhuurder heeft bovendien een profiel met een foto, biografie en links naar sociale media. Die kan je ook nagaan. Via de berichten-functie van Airbnb kan je ook al een idee krijgen van de persoon. Als de taal in zijn berichten te streng en dwingend is, weet je al dat het niet goed zal aflopen. De verhuurder moet ook op al je vragen kunnen antwoorden, het is tenslotte zijn/haar eigen appartement.

Airbnb

Controleer zelf of de woning wel bestaat

Naast de verhuurder, kan je ook datgene wat je huurt nagaan. De verhuurder is verplicht foto’s te delen van de kamer of het appartement en die kan je zelf nog eens online opzoeken via images.google.com. Zo kan je zien of de verhuurder zijn woonkamer niet uit een Ikea-catalogus heeft geknipt. Om de buitenkant na te gaan, kan je opzoek gaan in Google Street View. Verder lees je ook alle reviews. Van zodra er teveel slechte reviews zijn waarop de eigenaar niet gereageerd heeft, is het geen veilige optie meer.

Bescherm je eigen account

Tenslotte kan je je eigen account beschermen. Die kan namelijk ook gehackt worden en dan kunnen fraudeurs in jouw naam dure appartementen huren die jij dan moet betalen. Je account beveiligen kan met behulp van de dubbele verificatie van Airbnb. Maar je kan daarnaast ook kiezen voor een extra sterk wachtwoord, eentje dat lang is met grote en kleine letters en leestekens. Dat wachtwoord is best ook uniek en verschilt van je andere wachtwoorden van bijvoorbeeld Facebook, Twitter en email-accounts.

Gesponsorde artikelen