Zo ontstond het verhaal over de 120 honden van Kim Jong-un

Zo ontstond het verhaal over de 120 honden van Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn nonkel, verdacht van het plannen van een staatsgreep, gevoederd aan 120 uitgehongerde honden. Dat is althans wat internationale media ons vorige week lieten geloven. Maar hoe ontstond dat krankzinnige verhaal?

Iets meer dan een jaar geleden lachten we allemaal omdat de communistische partijkrant van China een satirisch artikel van The Onion beschouwde als serieus nieuws. ‘Hoogste Leider Noord-Korea uitgeroepen tot The Onions Meest Sexy Man 2012′ kopte People’s Daily toen. Nu is het hun beurt om met ons te lachen.

Onbetrouwbaar

Vorige week brachten zo goed als alle media het nieuws dat de Noord-Koreaanse leider zijn nonkel Jang Song-taek had laten executeren door hem naakt in een kooi met 120 honden te gooien. De 67-jarige zou zijn positie als tweede man van Noord-Korea hebben willen gebruiken om zijn neef van de troon te stoten. Hij stond bovendien ook niet zo afkerig tegenover China als gewenst is in Noord-Korea.

Het verhaal werd op 24 december gebracht door de Singaporese krant Strait Times. Die gebruikte als bron een artikel van 12 december in de Wen Wei Po, een Hongkongse krant trouw aan de Chinese overheid, waarin stond dat het een gerucht was op sociale media. Anderhalve week later stond het verhaal in alle westerse media. Maar al snel werden enkele dingen duidelijk. Niet alleen is Wen Wei Po een van de meest onbetrouwbare kranten van Hongkong, geen enkele Chinese of Zuid-Koreaanse krant nam het verhaal over.

Satirische tweet

Ondanks het feit dat het verhaal al sinds 12 december circuleert heeft geen enkele bron het al bevestigd. Bovendien moeten berichten over dergelijke Noord-Koreaanse excessen meestal een korrel zout genomen worden. Er zijn weinig westerse journalisten in het land en de geruchten die ons bereiken komen meestal via Chinese of Zuid-Koreaanse bronnen, die niet echt fan zijn van het noorden. Twee dagen later, op 14 december, berichtte de krant trouwens al dat Song-taek waarschijnlijk ‘gewoon’ doodgeschoten is.

Maar hoe belandde het verhaal oorspronkelijk in de Wen Wei Po? Blogger Trevor Powell merkte op dat het gebaseerd lijkt op een tweet op de microblogsite Tencent Weibo. Die tweet werd verstuurd door Pyongyang Choi Seongho, die beweert een redacteur te zijn bij een Noord-Koreaanse krant. Maar de account lijkt te worden beheerd door dezelfde persoon die 2 miljoen volgers heeft op de microblogsite Sina Weibo. En die account wordt door de meeste mensen als satirisch beschouwd. Vorig jaar noemde de populaire expatblog Beijing Cream de account nog een “master internet troll”.

Korrel zout

Hoe de executie echt gegaan is, zullen we niet snel te weten komen. Maar dat het rommelt in Noord-Korea, is duidelijk. Song-taek is dood en de afgelopen maanden werden ook verschillende van zijn bondgenoten geëlimineerd. In november berichtten Zuid-Koreaanse media nog dat op één dag 80 mensen geëxecuteerd werden en in augustus meldde een VN-commissie dat er in werkkampen vingers afgesneden worden.

Dat er mensonwaardige dingen gebeuren in Noord-Korea, is zeker. Maar dat Chinese en Zuid-Koreaanse berichtgeving over de extreme excessen in het land met een korrel zout genomen moeten worden, ook.

Gesponsorde artikelen