Zo reageert de politiek op de nationale stakingsdag

Zo reageert de politiek op de nationale stakingsdag

De vakbonden leggen vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Er wordt in heel wat bedrijven gestaakt, op industrieterreinen wordt actie gevoerd en alle commerciële vluchten zijn uitgesteld. Zo reageert de politiek op deze nationale stakingsdag.

Volgens de socialistische vakbond ABVV wordt de stakingsoproep in heel wat grote bedrijven in de provincie Antwerpen massaal opgevolgd. Ook industrieterreinen in Limburg liggen plat. Door de aangekondigde nationale staking hebben veel bedrijven preventief de deuren gesloten. De vakbonden hebben aan de toegangswegen plastic folie gespannen, waardoor auto’s en vrachtwagens niet door kunnen. Op Brussels Airport alleen al zijn bijna 600 vluchten geschrapt en dat heeft gevolgen voor meer dan 60.000 reizigers.

Twee gewonden in Gent

In Gent kwam het tot confrontatie. Een chauffeur reed opzettelijk in op een stakerspost nabij de Ghelamco Arena. Daarbij raakten twee vakbondslieden gewond. De bestuurder is opgepakt door de politie en wordt verhoord.

Michel misnoegd

Premier Charles Michel (MR) heeft ondertussen gezegd dat hij het betreurt dat er gestaakt wordt. Volgens Michel lost dat niks op. Hij bedankt iedereen die toch werkt en roept op om de onderhandelingen over het loonoverleg opnieuw aan te vatten.

“Er is geen alternatief”, zegt hij aan de kranten van Het Mediahuis. “Vorige keer hebben vakbonden en werkgevers ook een akkoord gesloten. Er is geen enkele reden waarom dat nu uitgesloten is. Mensen houden netto meer over dan vier jaar geleden. Bedrijven hebben 219.000 jobs gecreëerd. We moeten onze jobs beschermen.”

De premier benadrukt nog op dat de regering de koopkracht fors heeft verhoogd dankzij de tax shift.

Dewael liet piketten afbreken

Patrick Dewael (Open Vld), burgemeester van Tongeren, liet drie stakingspiketten van ABVV-BTB afbreken. Dat meldt het Belang van Limburg. De piketten bevonden zich op de toegangsweg naar het industrieterrein Tongeren-Oost. De actievoerders blokkeerden meerdere toegangswegen tot het bedrijventerrein met plastic linten. Aangezien het bij wet verboden is om openbare wegen te blokkeren, gaf Dewael zijn politiediensten de opdracht om de blokkade op te ruimen. Wat dan ook onmiddellijk gebeurde.

ABVV beschuldigt Peeters

Robert Vertenueil, de nieuwe voorzitter van de socialistische vakbond, beschuldigt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ervan het sociaal overleg te dwarsbomen. Dat melden de kranten van Het Mediahuis. Hij stelt dat Peeters niet verzoenend optreedt. ABVV en ACV willen dat de loonwet wordt herzien. Die bepaalt dat de lonen met maximaal 0,8 procent mogen stijgen, terwijl de vakbonden nog altijd rekenen op een loonmarge van minstens 1,5 procent. Sp.a, Groen en alle Franstalige oppositiepartijen willen ook dat de nieuwe loonwet ingetrokken wordt.

Peeters buigt niet

Peeters zegt dat hij begrip heeft voor de bezorgdheden van de mensen die vandaag het werk neerleggen. “We moeten rustig met de cijfers in de hand een aantal dingen eens goed zetten”, zegt hij aan de VRT. Hij benadrukt dat de koopkracht is gestegen en rekent erop dat de vakbonden en de werkgeversorganisatie nog tot een akkoord zullen komen. Toch is een aanpassing van de loonnormwet, die de vakbonden eisen, volgens Peeters niet mogelijk.

Bourgeois haalt uit naar bonden

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) haalt op een vrije tribune op zijn website fors uit naar de vakbonden en de nationale staking. Bourgeois countert de kritiek van de vakbonden op het beleid van de centrumrechtse regeringen. Hij schrijft onder meer dat als vakbonden dit beleid “pure horror” noemen, hij dat niet anders kan omschrijven dan als leugenachtig populisme. De waarheid heeft haar rechten volgens de minister-president.

Gesponsorde artikelen