Zo reageert Trump op aanslag Barcelona: hij verwijst naar fictief verhaal over kogels gedrenkt in varkensbloed

Zo reageert Trump op aanslag Barcelona: hij verwijst naar fictief verhaal over kogels gedrenkt in varkensbloed

De Amerikaanse president Donald Trump  was er snel bij om de aanslag in Barcelona te veroordelen en Spanje z’n steun aan te bieden. Maar hij stuurde ook weer een tweet die verder ging dan wat we van de president van de VS zouden mogen verwachten. Hij verwees naar een verhaal dat hij ooit verteld heeft over een generaal die kogels in varkensbloed drenkte om terroristen te executeren. “Daarna was er geen radicale islamistische terreur meer voor 35 jaar.”

Met de tweet refereert Trump naar een verhaal dat hij vorig jaar tijdens een verkiezingsrally heeft aangehaald. Hij praatte toen over generaal John Pershing, die tussen 1909 en 1913 gouverneur van een provincie op de Filipijnen was. “Ze hadden toen ook problemen met terreur, net zoals wij”, zei Trump. “En hij wist 50 terroristen te pakken die zware schade hebben aangericht en veel mensen hebben vermoord. En hij nam de 50 terroristen, en hij nam 50 mannen, en dompelde 50 kogels onder in varkensbloed.”

Vervolgens zouden de mannen van Pershing volgens Trump 49 terroristen met de kogels hebben doodgeschoten. Bij de vijftigste zouden ze gestopt zijn en gezegd hebben dat hij aan z’n mensen moest gaan vertellen wat er gebeurd is. Trump claimt dat terrorisme er hierna voor een kwarteeuw was opgelost. Hij verhoogde die periode later zelfs naar 35 jaar.

Extreemrechts

Wat het bericht extra ongepast maakt, is dat het wellicht om een compleet fictief verhaal gaat. Het doet al sinds 2001 de ronde op het internet, maar geschiedkundigen zeggen dat er zo goed als geen bewijzen bestaan dat het ook echt gebeurd is. Met dit soort uitlatingen wist Trump tijdens de verkiezingen uiteraard zijn populariteit bij extreemrechts te vergroten. Momenteel ligt de band tussen Trump en extreemrechts weer onder vuur, nadat het hem twee dagen kostte voor hij het geweld in Charlottesville vorige week veroordeelde.

Gelukkig was hij er dus sneller bij om zijn medeleven aan Spanje te betuigen. Voor hij z’n tweet stuurde, liet Washington weten dat ze klaar staan om hun Spaanse collega’s te helpen. “Terroristen in de hele wereld moeten weten dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten jullie zullen vinden en terecht zullen stellen”, zei Rex Tillerson, minister van Buitenlandse Zaken. Ook andere wereldleiders hebben gisterenavond hun afschuw over de aanslag geuit.

Gesponsorde artikelen