Zo slecht zijn belegde broodjes voor het milieu en dit is het meest vervuilende

Zo slecht zijn belegde broodjes voor het milieu en dit is het meest vervuilende

Belegde broodjes klinken heel onschuldig, maar zijn eigenlijk heel vervuilend voor het milieu. Dat blijkt uit een studie van de University of Manchester. Gelukkig kan de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door de broodjes volgens de wetenschappers eenvoudig gehalveerd worden.

In het Verenigd Koninkrijk worden jaarlijks maar liefst 11,5 miljard belegde broodjes gegeten en dat zorgt voor evenveel CO2-uitstoot als 8 miljoen auto’s. Dat is de verrassende conclusie van het onderzoek van de wetenschappers van de University of Manchester.

Het meest belastend voor het milieu is de landbouwproductie van de ingrediënten van de belegde broodjes, maar ook het vervoeren, verpakken en koel bewaren zorgt voor vervuiling.

Meest vervuilende broodje

Het onderzoek keek ook welk broodje nu precies het meest vervuilende is en dat is slecht nieuws voor de Britten. Hun geliefde sandwich met ei, spek en worst is de koploper wat betreft CO2-uitstoot.

Gelukkig voor ons is dat broodje hier veel minder populair. Het klassieke ‘smoske’ met kaas en hesp is maar half zo vervuilend en bovendien ook een stuk gezonder.

CO2-uitstoot kan gehalveerd worden

De wetenschappers hebben echter ook goed nieuws, want volgens hen kan de uitstoot van belegde broodjes eenvoudig gehalveerd worden. De makkelijkste manier om dat te doen is om je broodje gewoon zelf thuis te maken in plaats van te kopen in de winkel.

Maar ook winkels kunnen hun uitstoot verminderen. De onderzoekers pleiten ervoor om de ‘ten minste houdbaar tot’-datum te verlengen zodat minder voedsel wordt weggesmeten.

Gesponsorde artikelen