Zo snel kan het gaan: wat een te warme auto doet met je baby

Zo snel kan het gaan: wat een te warme auto doet met je baby

We weten wel dat een auto warm wordt. Maar hoe snel de temperatuur stijgt en wat dat doet met een (klein) lichaampje: dat wordt onderschat. Dit (nagespeelde) filmpje zorgt er voor dat je het nooit meer vergeet. Opgelet: aangrijpende beelden. 

Wat gebeurt er concreet?

1. De temperatuur stijgt en de baby huilt

Naarmate de temperatuur in de auto stijgt, stijgt ook de lichaamstemperatuur van het kind. Er is geen afkoeling of luchtverplaatsing: de auto warmt gewoon steeds verder op, en dus het kind ook. 

In eerste instantie reageert het kind normaal: het ervaart discomfort en begint te huilen. Afhankelijk van de leeftijd, zal het kind ook beginnen te zweten. 

2. Hyperthermie of hitteslag: de baby stopt met zweten en oververhit

De huilfase duurt niet altijd zo lang: de warmte krijgt grip op de baby waardoor hij nog minder opvalt in de auto.

Als de lichaamstemperatuur de grens van 39 graden overschrijdt is er al kans op hyperthermie (ook wel bekend als een hitteslag). De lichaamstemperatuur stijgt dan te plots en te snel, zonder dat er voldoende warmte wordt afgevoerd, bijvoorbeeld door te zweten. Omdat baby’s hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen en ook niet altijd kunnen zweten, bereiken ze dat punt sneller dan een volwassene. Dit is gevaarlijker dan koorts, omdat koorts ontstaat door de inwendige thermostaat van de mens en er dus ook warmte-afvoer is geregeld.

Het zweten is gestopt, het hart slaat snel en de ademhalig versnelt en wordt gejaagd. Het kind heeft hoofdpijn, is misselijk en duizelig, en er is kans op stuipen. 

3. De baby raakt bewusteloos

Als gevolg van de hyperthermie, raakt het kind bewusteloos. Het lijkt te slapen, en alarmeert niemand. Ondertussen stijgt de temperatuur verder.

4. Orgaanfalen, hersenfalen en de dood tot gevolg

Bij hyperthermie kan orgaanschade optreden vanaf een lichaamstemperatuur van 40 of 41 graden. Dit is niet zo bij koorts omdat onze inwendige thermostaat dan ook warmte-afvoer regelt. Vanaf een lichaamstemperatuur van 42 graden geven ook de hersenen het op. Het kind overlijdt.

Hoe snel stijgt de temperatuur in de wagen?

De temperatuur in de auto stijgt snel. Hoe snel, dat is afhankelijk van de kleur van de wagen, de buitentemperatuur en of de zon schijnt. Een test van VAB bij 28 graden gaf aan dat na één uur de temperatuur schommelde tussen 25 (witte auto) en 30 graden (zwarte auto). Na zes uur was dat respectievelijk 46 en 50 graden.

Op Amerikaanse sites circuleren straffere cijfers: temperatuursstijgingen tot 43 graden binnen het kwartier bij 28 graden buiten. Zelfs bij 22 graden kan de temperatuur binnen het uur stijgen tot 39 à 44 graden, 70 procent van die stijging doet zich voor het eerste half uur. General Motors maakte er een filmpje over. 

Het verschil in temperatuursmetingen kan waarschijnlijk verklaard worden door de starttemperatuur van de wagen en de meetmethode. Bij VAB werd bijvoorbeeld de deur geopend om temperatuursmetingen uit te voeren. 

Voor kleine kinderen volstaat een korte periode in een te warme auto, al kunnen er geen exacte cijfers worden op geplakt. Feit is wel dat de ramen openen niet voldoende is om hitteslag te voorkomen. 

ggweather/general motors

Waarschuwingssystemen?

In 2012 ontwikkelden leerlingen in Veurne een systeem om sterfgevallen van kinderen die vergeten worden in auto’s ter voorkomen. Zolang een baby in zijn zitje zit, zijn er temperatuursensoren in werking. Overschrijden die een bepaalde temperatuur, treedt een alarm in werking dat de ruiten neerlaat, de ventilator doet werken en de richtingaanwijzers beginnen te knipperen. Enkele autoconstructeurs hadden interesse, maar het is niet duidelijk of het ook verder ontwikkeld wordt.

Ook in de States worden regelmatig alarmsystemen getest maar tot nu toe is geen enkel systeem betrouwbaar genoeg gebleken. 

Veiligheidstips

– Leg iets belangrijk (handtas, gsm) op de achterbank, zodat je de achterportier moet openen en je de baby ziet.

– Vraag de crèche of onthaalmoeder je te bellen als je kind er niet is op het normale uur.

– Loop niet weg van je auto tijdens het telefoneren of sms’en: die afleiding zorgt voor vergetelheid.

– Maak er een gewoonte van de zetels te checken als je afsluit. 

– Doe de auto op slot en laat je kinderen er niet in spelen. Elk jaar sterven ook kinderen in te hete auto’s tijdens het spelen. 

Thinkstock

Eerste hulp

Ben je getuige van een kind (of hond) opgesloten in een auto: sla de ruiten in en verwittig onmiddellijk de hulpdiensten. Breng het kind in de schaduw in een half-zittende positie, geef het indien mogelijk zo snel mogelijk (niet te koud) water en koel het lichaam langzaam af met water. 

Bronnen: WebMD, GGWeather, Kidsandcars.org, VAB

Gesponsorde artikelen