Zo veel worden jouw favoriete blikjes/flessen Coca-Cola duurder met de extra suikertaks

Zo veel worden jouw favoriete blikjes/flessen Coca-Cola duurder met de extra suikertaks

Je kon er de voorbije dagen niet naast kijken: er komt een extra zogenaamde suikertaks op frisdranken. Daardoor worden blikjes en flesjes frisdrank opnieuw duurder, maar hoeveel precies?

Al sinds 2016 is er in België een suikertaks van toepassing op frisdranken, zowel regular als light. Toen werd een blikje van 33 centiliter 1 cent duurder. Het leverde de staatskas 40 miljoen euro extra op. Nu mikt de regering op zo’n 75 miljoen euro. Tegen 2020 moet de maatregel 250 miljoen euro opleveren.

Over de exacte prijsstijging van de nieuwe maatregel is nog niets beslist, maar er wordt verwacht dat de prijs van een blikje frisdrank met de nieuwe maatregel ongeveer 3 cent zal stijgen. Daardoor zal een blikje Coca-Cola of Coca-Cola Zero 0,62 euro kosten. Een fles van 1,5 liter kost na de maatregel zo’n 2,11 euro.

Steeds meer mensen kopen in het buitenland

Hoe hoog die prijzen zijn, valt vooral op als je vergelijkt met de prijzen in onze buurlanden. In Frankrijk kost een blik Coca-Cola 0,51 euro en een blik Coca-Cola Zero 0,57 cent. Voor een fles van 1,5 liter betaal je in beide gevallen 1,57 euro.

Met de nieuwe maatregel kan je dus bij aankoop van 6 flessen van 1,5 liter maar liefst 3,24 euro besparen. Niet verwonderlijk dat steeds meer mensen naar het buitenland gaan om hun frisdranken. Vorig jaar was dat aantal al gestegen met 12 procent.

Gesponsorde artikelen