Zo ‘vergaderde’ Samusocial-top: één derde van alle meetings gewoon op restaurant

Zo ‘vergaderde’ Samusocial-top: één derde van alle meetings gewoon op restaurant
Facebook

Hoe vergader je best om de penibele toestand van daklozen in Brussel te bespreken en een actieplan op te stellen om de hoogste nood aan te pakken? Op restaurant, zo dacht de top van Samusocial, de Brusselse vzw rond de PS, die daklozen moest helpen. Liefst één derde van alle vergaderingen van de top vond plaats op restaurant, zo blijkt uit de boekhouding.

De onderzoekscommissie naar de vzw Samusocial draait op volle toeren. En de eerste, bijzonder pijnlijke vaststellingen komen nu al naar buiten. Eerst was er de bom dat de voorzitter van de vzw, Michel Degueldre in een mail eind mei opdracht gaf aan de persverantwoordelijke om het privéleven van kritische journalisten en kritische politici helemaal door te lichten. “De tijd van vriendelijk zijn is voorbij”, zo schreef hij.

Maar dat was niet het enige wat uit de commissie kwam. Want de cultuur bij de Brusselse vzw die daklozen helpt en die sterk verweven is met Brussel Stad en de PS, was door en door rot. De afgelopen maanden lekte uit dat ex-burgemeester Yvan Mayeur en z’n rechterhand Pascale Peraita, de ex-OCMW-voorzitter in Brussel, zichzelf extra zitpenningen toekenden voor vergaderingen die nooit plaatsvonden. Beiden moesten ontslag nemen en werden na immense druk uiteindelijk uit de PS gezet.

Nu blijkt ook dat de vergadercultuur behoorlijk fout zat. Want tot één derde van alle meetings van de top gingen gewoon door op restaurant. Dat blijkt uit de onkosten van de vzw, die in de boekhouding te zien zijn. Dat verklaarde de financiële directeur van de vzw, Aurélien Doffigny. Belga tekende z’n getuigenis op. Maar die getuigenis leverde wel nog bijzonder veel vragen op: hoe zat het met bepaalde afspraken over de inkomsten van de verschillende gemandateerden? En de dubbele betaling voor de directrice? Of de zitpenningen die zijn toegekend: veel sluitende antwoorden had Doffigny niet. Zo gaf hij toe dat hij nooit in staat was om na te gaan of de zitpenningen die Pascale Peraïta doorgaf wel degelijk correct waren.

Het is de zoveelste episode in een triest feuilleton. Zo bleek dat de top van Samusocial een ‘seminarie’ hield van een aantal dagen in een luxeville in De Haan, en een trip naar Alicante deed. Biljartzalen, een sauna, een zwembad en de zee op een steenworp. Dat was het ‘bedrijfsuitje’ van de top van Samusocial, dat twee tot drie dagen duurde in 2015, in vijfsterrenvilla La Potinière in De Haan. Prijskaartje: tussen de 2.000 en 3.000 euro alleen al voor het verblijf.

Voedsel staat te bederven, terwijl het bij de daklozen moet komen

Maar ook de interne werking van Samusocial liep zwaar mank. Zo bleek uit een inspectieverslag van het Belgische Interventie- en Restitutiebureau (BIRB) dat voedsel gewoon stond de bederven in de loodsen van de vzw. Het verslag meldde “ernstige problemen bij Samusocial”, er is “geen enkele vorm van inventaris.”

De verdeling van het eten loopt dus fout, het komt niet tot bij de daklozen. Ook de Voedselbank zet uiteindelijk de samenwerking met Samusocial stop. De 200 tot 300 kilo droge voeding die maandelijks klaar stond, werd door de mensen van Samusociaal vaak doodleuk niet opgehaald, zelfs niet na telefoontjes. De Voedselbank weigerde uiteindelijk nog om samen met werken met de Brusselse vzw.

Gesponsorde artikelen