Zo verslaafd zijn we dus: Belg vindt smartphone verliezen even erg als auto-ongeluk

Zo verslaafd zijn we dus: Belg vindt smartphone verliezen even erg als auto-ongeluk

Tegenwoordig doen we voor bijna al onze dagelijkse activiteiten beroep op onze smartphone of internet. Of het nu gaat om mensen contacteren of eten bestellen. Uit een onderzoek blijkt nu dat het zo erg is dat Belgen meer stress hebben door het verlies van hun smartphone dan van ziek worden.

Nog een bevinding van het nieuw onderzoek van Kaspersky Lab: 29 procent van de Belgen zou liever naakt betrapt worden dan geen internettoegang te hebben. Alsof dat nog niet genoeg is, ziet zo’n 17 procent van onze landgenoten internettoegang als eerste levensbehoefte.

Kaspersky Lab is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf met ruim 400 miljoen gebruikers wereldwijd.

(Onlangs bleek uit een gelijkaardig onderzoek nog dat tieners tegenwoordig liever met smartphone dan in het echt communiceren.)

Verlies even erg als auto-ongeluk

We zijn zelfs zo afhankelijk van onze smartphone dat verlies of diefstal meer stress veroorzaakt dan de meeste andere traumatische situaties. Ongeveer 89 procent van de respondenten gaf aan dat een verloren smartphone veel spanning zal veroorzaken. Dat is evenveel dan bij een klein auto-ongeluk (89 procent) en meer dan het missen van een trein of vliegtuig (88 procent) en ziek worden (72 procent).

We zetten veiligheid op spel

Verder zijn mensen bereid om schaamte en zelfs hun fysieke integriteit te riskeren, zolang ze maar aan hun beeldscherm kunnen hangen. Maar liefst 29 procent gaf toe af en toe op hun telefoonscherm te kijken tijdens het oversteken. Nog eens 29 procent zegt het af en toe te doen in een onbekende of zelfs gevaarlijke buurt.

Eén op de zes Belgen (bijna 17 procent) gaf aan zich naakt te voelen zonder internetverbinding.

Beveiliging essentieel

Deze bevindingen impliceren dat een veilige internetverbinding noodzakelijk is op je smartphone, laptop of tablet.

Kaspersky Lab Benelux-General Manager Harco Enting verwoordt het zo: “Connectiviteit is razendsnel uitgegroeid tot een basisbehoefte in ons moderne leven, voor velen zelfs een absolute noodzaak. Onze behoefte en bereidheid om altijd online te zijn, laat zien hoe belangrijk veilige apparatuur voor ons is. Ongeacht waar we zijn en wat we doen. Iedere gebruiker moet ervoor zorgen, dat de verbinding altijd stabiel én veilig is.”

Gesponsorde artikelen