Zo zag je Brugge nog nooit!

Zo zag je Brugge nog nooit!

De typische bootjes op de Brugse binnenwateren zijn dé manier om als toerist het fabelachtige Brugge te ontdekken. Of dat dacht je toch. Freerunner van topniveau Dominic Di Tomasso laat in de verbluffende video What Tourists Don’t See een prachtig stukje UNESCO Werelderfgoed vanuit een ander perspectief zien.

“Vooral mijn uitzicht bovenop het Belfort ga ik nooit vergeten,” zegt Dominic. “Mijn voeten over de rand op 63 meter hoogte, met uitzicht op de hele stad. Onvergetelijk. De kans krijgen om daar te zijn – ik weet zelfs niet of iemand het me ooit voordeed – is een moment dat ik voor altijd zal koesteren.”
Vliegend op en over Brugse daken, torens, trapgevels en zelf het Belfort neemt Dominic ons mee op een atletische reis vol sprongen en flips langs de mooiste plaatsen van de Brugse binnenstad. Altijd in beweging, de essentie van freerunning. Want dat is zijn sport. Al bestaan daar nog wat misvattingen over. “Als je voor de kick springt, neem je risico’s en maak je fouten,” zegt Dominic. “Ik heb alles op elk moment perfect onder controle. De sprongen die je ziet, oefende ik al duizenden keren. Freerunning draait om je bewust zijn van wat je lichaam kan en niet kan”.What Tourists Don’t See is geïnspireerd op Liquid City, het thema van de lopende Triënnale. Alles beweegt, met de stad als het epicentrum van positieve stedelijke en sociale verandering. Net dat wil atleet Dominic Di Tomasso uitdrukken, want als professioneel freerunner is bewegen zijn leven: een flow waarbij hij voortdurend zijn grenzen, zowel mentaal als fysiek, aftast en pusht. Focus is daarbij het allerbelangrijkste. En vrijheid natuurlijk, met Brugge als ultieme speeltuin.
“Dominic toont Brugge zoals niemand dat eerder deed. Hij doet onze mooiste plekjes aan, maar dan vanuit een andere en verrassende hoek,” zegt de Brugse burgemeester Landuyt. “Topsport, met onze gevels, torens en waterwegen als fantastisch decor. Dominic tovert Vloeibaar Brugge – het thema van de lopende Triënnale – om naar Vluchtig Brugge. De hele wereld kan zo genieten van zijn atletische kunnen. En het doet zin krijgen om de Triënnale en alle andere troeven van onze mooie stad te ontdekken. Al blijven onze bezoekers best veilig met beide voeten op de grond.”De Brugse binnenstad – sinds 2000 UNESCO Werelderfgoed – ontving vorig jaar maar liefst 5.2 miljoen toeristen. Goed voor 1.8 miljoen overnachtingen, 43.000 koetsritten en 1.1 miljoen boottochtjes op de Brugse Reien. What Tourists Don’t See vroeg twee jaar voorbereiding en kwam tot stand in samenwerking met Stad Brugge. Er waren 3 draaidagen nodig, een crew van 20 mensen met nog eens 20 figuranten, 2 drones en 3 camera’s. Dominic versleet 2 paar schoenen, deed 16 locaties aan, liep meer dan 23 kilometer door de Brugse binnenstad en klom op het Belfort tot 63 meter boven de grond.

Gesponsorde artikelen