Zo zal Peraïta toch haar opzegvergoeding van 210.000 euro kunnen krijgen … of de Brusselse regering dat nu wil of niet

Zo zal Peraïta toch haar opzegvergoeding van 210.000 euro kunnen krijgen … of de Brusselse regering dat nu wil of niet

Pascale Peraïta (ex-PS), de Brusselse oud-schepen die ontslag moest nemen in het Samusocial-schandaal, heeft aangekondigd dat ze opnieuw directrice wil worden van Samusocial. Er wordt vermoed dat ze dat doet om een opzegvergoeding te bemachtigen. Dat wil de Brusselse regering koste wat het kost tegengaan, maar de kans is groot dat Peraïta toch krijgt wat ze wil.

Toen Pascale Peraïta (ex-PS) via haar advocaat bekendmaakte dat ze uit haar verlof zonder wedde wil stappen en opnieuw directrice van Samusocial wil worden, liepen de gemoederen hoog op in het Brussels parlement.

Alain Maron (Ecolo), die in de oppositie zit, sprak van “een aangekondigde catastrofe” en legde de schuld bij “de PS-MR meerderheid”. Parlementslid Vincent De Wolf (MR) zei dat “alle juridische middelen moeten ingezet worden om de terugkeer van Peraïta bij Samusocial of een schadevergoeding tegen te houden”. Hij ging niet akkoord met de stelling van Maron en legde de verantwoordelijkheid bij “alle bestuurders van deze vzw, allemaal socialisten” om te reageren.

De Brusselse regering laat zich nu adviseren bij haar eigen juristen en bij een gespecialiseerd bureau. Dat schrijft De Morgen. Als een werknemer ontslagen wordt en onmiddellijk moet vertrekken zonder opzegtermijn, dan heeft de werknemer recht op een opzegvergoeding. Die vergoeding wordt berekend op basis van het laatste loon en de anciënniteit. In het geval van Peraïta zou die tussen 140.000 en 400.000 euro bedragen, waarschijnlijk rond 210.000 euro. Toen Peraïta in 2015 tekende voor het voorzitterschap van het OCMW, kreeg ze veel kritiek omdat bleek dat ze jaarlijks bruto 193.000 euro verdiende als Samusocial-voorzitster.

Termijn verstreken

De Brusselse regering kan een opzegvergoeding voor Peraïta enkel vermijden als ze om dwingende reden ontslagen wordt. Maar in dat geval moet de werkgever binnen de drie dagen na het vaststellen van die fout de werknemer daarover inlichten. Nu gaat het om fouten die al verschillende maanden gekend zijn.

Een ander probleem: Peraïta was al die tijd zélf de werkgever. Zo zetelde ze sinds haar verlof als directrice als gedelegeerd bestuurder in de raad van bestuur van Samusocial. Dat is legaal als de taken van de werknemer afgescheiden zijn van die in de raad van bestuur.

“De regering heeft zich als een schaap naar de slachtbank laten leiden”, zegt Liesbet Dhaene (N-VA). “Men had niet moeten wachten op Peraïta’s terugkeer, maar al tijdens haar verlof zonder wedde moeten aandringen op ontslag.”

Een andere manier om Peraïta haar opzegvergoeding te ontzeggen, is Samusocial niet in staat stellen om de geldsom te betalen. De vzw zal er van de Brusselse regering geen budget voor krijgen en de nieuwe raad van bestuur van Samusocial moet die rekeningen nog goedkeuren. De kans lijkt groot dat de hele directrice-kwestie voor de arbeidsrechtbank komt.

Gesponsorde artikelen