Zoek je werk? Er zijn genoeg mogelijkheden

Zoek je werk? Er zijn genoeg mogelijkheden

Bob van der Vleuten en Ward Snoeck, twee afstuderende masterstudenten, zijn het eens met Bart De Wever (N-VA). Er zijn wel degelijk mogelijkheden voor werkzoekenden die een goede werkmentaliteit vertonen.

Beste lezer,

Graag hadden wij gereageerd op de uitspraak van Dhr. De Wever, “Wie in dit land een goed cv heeft, kan niet anders dan werk vinden”. 

Om geen misbruik te maken van de uitspraak, en de juiste context te vinden, denken we zelf dat De Wever met zijn stelling duidelijk probeerde te maken dat wie de mogelijkheid en nodige capaciteiten heeft om te werken, ook werk zal vinden (of creëren). Het gaat hem niet over het cv zelf – de meest intelligente en ervaren mens kan het slechtste cv-document hebben – maar cv is volgens ons eerder een metafoor voor “wat uw professionele talenten zijn”. Wat Bart De Wever dus eigenlijk wil zeggen is dat, als je de capaciteiten hebt om te werken, je dat ook absoluut kan, als je maar genoeg volhardt in de zoektocht en de opportuniteiten met beide handen aanneemt. 

Er zijn mogelijkheden

In die context kunnen wij, als jong afstuderende masterstudenten zeker akkoord gaan met de stelling. We hebben beiden nog geen contract getekend, alhoewel we binnen twee maanden de arbeidsmarkt moeten bestormen. Maar het ziet er goed uit, er zijn verschillende mogelijkheden. Waarom? Omdat we er hard voor werken, en omdat we vol goede moed willen groeien in de maatschappij, en willen bijdragen tot de maatschappij. Maar goed, wij zijn techneuten ‘nerds’, hard werken zit in ons DNA en we kunnen terecht in verschillende sectoren. 

Maar ook voor wie het rustiger aan wil doen of wie een andere achtergrond heeft, hoeft er absoluut geen probleem te zijn. Bij de leeftijdsgenoten rondom ons zien we verschillende dingen. Wie niet gezegend is met een diploma, heeft dikwijls andere talenten die aangewend worden om aan een job te geraken. Het komt er op aan om te solliciteren op de juiste job. Anderzijds is het belangrijk van na een tijd niet meer te kieskeurig te zijn. Zelfs met een diploma moet het mogelijk zijn om tijdelijk minder gerelateerd werk te verrichten in afwachting van iets beters. Er is geen reden waarom iemand met een academische master, waar geen werkzekerheid voor bestaat, geen postbode zou kunnen worden, of misschien tijdelijk in een magazijn zou kunnen gaan werken.

Inzet en drive

We kunnen ons goed voorstellen dat velen die afstuderen als ‘Master in Gender en Diversiteit’, geen werk zullen vinden in een “Gender & Diversiteit”-sector. Wees na een studiekeuze, puur uit interesse of intellectuele ontwikkeling maar zonder economische noodzaak, niet verwonderd dat een bedrijf u niet wil betalen om die kennis. Maar er zijn misschien wel bedrijven die willen betalen voor je inzet en drive, voor je capaciteit om snel te leren. Een voorbeeld daarvan zijn ICT-bedrijven die investeren in opleiding voor pas afgestudeerden die geen jota kennis hebben van de sector maar wel bereid zijn het leren en er te werken.

Als werkzoekende kan je ook best mobiel zijn. Niet elke regio heeft evenveel jobs in uw favoriete sector. Kijk daarom buiten uw provincie, zelfs buiten uw land. Neem dus het heft in handen en laat je niet klein houden door een kerktorenmentaliteit. We leven in Vlaanderen in België in Europa in de wereld. Het stopt niet op 10 km van uw woonplaats. 

Creëer je eigen job

Tenslotte is er nog die andere optie: creëer je eigen job. Er zijn voorbeelden genoeg van creatievelingen en andere mensen met een eigen talent die freelance beginnen te werken of met gelijkgezinden een zaak starten. Toegegeven, dat dekt niet altijd de kosten van het leven, maar combineer het met een andere minder gerelateerde job en je kan dan toch nog doen wat je graag doet en er misschien een prachtige zaak rond op bouwen op lange termijn.

Conclusie: voor wie een goede werkmentaliteit vertoont, zijn er altijd professionele opportuniteiten. Een goede werkmentaliteit is: durven uw uiterste best doen, de moeite doen een professioneel netwerk op te bousen, ondernemend zijn, een open mind houden in termen van locatie en job inhoud, en vooral niet verwikkeld geraken in het hangmat-systeem dat de sociale zekerheid de dag van vandaag geworden is. 

Bob van der Vleuten & Ward Snoeck

Gesponsorde artikelen