Zoekt Crevits nieuwe voorzitter buiten CD&V? Naam Karel Van Eetvelt valt zeer expliciet

Hilde Crevits voert campagne
Hilde Crevits EPA

Een scenario circuleert bij CD&V waarbij de nieuwe sterke dame van de partij, Hilde Crevits, een eigen vertrouwenspersoon als voorzitter zou zetten.

In het nieuws: Zowel De Morgen als de VRT losten dit weekend analyses over de nakende voorzittersrace bij CD&V. Opvallend daarbij is dat niet enkel huidige kopstukken van de christendemocraten als mogelijke kandidaten genoemd worden, maar ook één complete outsider: huidig Febelfin-baas Karel Van Eetvelt, de koepel van de bankensector.

In de wandelgangen: Officieel wacht iedereen op de beslissing van Hilde Crevits zelf. Immers, als zij het voorzitterschap zou willen claimen, zal niemand haar een strobreed in de weg leggen. Maar officieus gaat iedereen ervan uit dat ze helemaal geen voorzitter wordt, ze wil veel liever gewoon Vlaams minister zijn. Die lange pauze, die onbeslistheid, leidt tot irritatie en frustratie bij een pak mensen uit de brede top van CD&V. Dat nu scenario’s circuleren waarbij nog een ‘nieuwkomer’ zou worden geïntroduceerd, zijn daarbij olie op het vuur.

De details: Crevits werkte aan een scenario waarbij ze een vertrouweling de sleutels van de Wetstraat 89 zou geven, het CD&V-hoofdkwartier, en zij zelf dan de sterke vrouw in de Vlaamse regering zou zijn. Van Eetvelt werd daar expliciet voor gepolst. Maar die hield de boot wat af, eerst moest er wat meer rust komen bij CD&V, dat intern nog niet op orde staat. Dat dit manoeuvre lekte, duidt erop dat het gecompromitteerd is, en nog weinig kans op slagen lijkt te hebben. Maar het wijst op een phony war, een schaduwoorlog binnen CD&V die maar blijft duren: nog niemand is kandidaat, maar velen schuiven op hun stoel. Iemand moet de stoelendans openen.

Wie zijn mogelijke nieuwe voorzitters? Wouter Beke, de huidige voorzitter, kan niet verder, hij is expliciet geen kandidaat meer. De druk stijgt op hem om in de Vlaamse regering te stappen, om daar een ministerpost te krijgen. Er is een lijstje namen, maar dat is niet exhaustief uiteraard:

  • Vincent Van Peteghem: populaire burgemeester van De Pinte, belangrijkste man in de groep van de ‘Twaalf apostelen”, talent met een breed draagvlak.
  • Peter Van Rompuy: jong talent, maar met een perfecte achternaam én al een palmares als fractieleider. Maar heeft hij zin in de job?
  • Hendrik Bogaert: liep zichzelf al langer warm als kandidaat, zou een nachtmerrie zijn voor Crevits en de vakbondsvleugel. Vraag is of hij écht wil.
  • Pieter De Crem: vindt het heerlijk dat ook zijn naam valt, maar lijkt net iets te veel uitgespeeld om straks nog geloofwaardig te zijn.
  • Koen Geens: de consensuskandidaat, verzoener, al heeft hij eerder een profiel als minister. Met 61 jaar wel niet meer bij de jongste.
  • Sammy Mahdi: jongerenvoorzitter die zich warm loopt, zeer aanwezig is binnen de partij. Mist elke ervaring, ligt niet overal even goed.

De grote vraag? Is er geen enkele (jonge) vrouw bij CD&V beschikbaar om de partij te gaan leiden? Het lijstje mogelijke namen oogt wel erg mannelijk en grijs. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat geen enkele vrouwelijke naam valt.

Waarom dit gebeurt: Iedereen wacht op de vorming van de Vlaamse regering, over pakweg twee weken. Dan komt er duidelijkheid over het lot van Hilde Crevits én mogelijks dat van Wouter Beke. Dan kan iedereen in de partij verder en komen de kaarten op tafel.

Gesponsorde artikelen