Zomer 2018 telt nu al meer zomerdagen dan die van 1976

Zomer 2018 telt nu al meer zomerdagen dan die van 1976

Het is vandaag de 51ste dag van de zomer, waarop het 25 graden of warmer is. Daarmee heeft de zomer van 2018 de beruchte zomer van 1976 ingehaald. Ook in de rest van Europa, waar een stroom warme Afrikaanse lucht tot recordtemperaturen leidt, is het erg warm.

We zitten sinds gisteren officieel in de tweede hittegolf van de zomer. Het is voor het eerst sinds 2006 dat we op één zomer meer dan één hittegolf meemaken in België. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt het vandaag voor de 51ste dag van deze zomer 25 graden of meer. Daarmee halen we de hete zomer van 1976 in. Het record is nog steeds voor 1947 met maar liefst 66 zomerdagen.

Problemen in heel Europa

Maar we zijn lang niet alleen in Europa. Zo was het onlangs bijna 50 graden in Portugal en Spanje en zelfs in het koude Polen krijgen ze tot 34 graden door de hete Afrikaanse lucht, afkomstig uit de Sahara.

In heel Europa zijn er dan ook problemen door de aanhoudende hitte. Er wordt de mensen aangeraden om binnen te blijven tijdens de warmste uren van de dag en ook qua watervoorziening en brandweer zijn er heel wat problemen.

Luke Miall, meteoroloog bij het Britse Met Office verklaart het fenomeen door een aanhoudend gebied van hogedruk, waarbij de voortdurend blauwe lucht en een opgewarmde bodem voor een dagelijkse opbouw van de temperaturen zorgen en waardoor uiteindelijk recordniveaus worden bereikt.

Zweedse gletsjer smelt

Ook in het noordelijke Zweden zijn er problemen. Zo is de gletsjer op de berg Kebnekaise aan het smelten door de aanhoudende hitte. Het hoogste punt van het land is daardoor veranderd. Zo heeft de Kebnekaise twee toppunten. De zuidelijke piek, bedekt met een gletsjer, reikte tot een hoogte van 2.097 meter en de noordelijke piek bleef daar twintig centimeter onder. Maar in juli heeft de gletsjer op de zuidelijke piek vier meter sneeuw verloren, waardoor de noordelijke piek nu het hoogste punt van Zweden is.

Supermarkt

Buurland Finland zat ook al in de penarie. Zo zijn de Finnen vooral voorzien op extreme koude, maar met extreme hitte hebben ze niet veel ervaring. Er zijn, net zoals bij ons, weinig Finse woningen uitgerust met airconditioning. Wat de nachtrust niet ten goede komt.

De uitbater van de keten K-Supermarket in Helsinki nodigde omwonenden uit om in de gekoelde ruimte van de winkel te overnachten. Daarvoor kregen ze toestemming van het Finse agentschap voor de voedselveiligheid Evira en er werd massaal op ingegaan.

Gesponsorde artikelen