Zomertijd afschaffen? De EU houdt een enquête … maar de site ligt plat

Zomertijd afschaffen? De EU houdt een enquête … maar de site ligt plat

De zomertijd ligt al een tijdje onder vuur. Daarom wordt er ook op het Europese niveau danig over gediscussieerd. Maar voor de Europese Commissie ook daadwerkelijk een beslissing neemt, wil ze eerst weten wat het volk erover denkt. Daarvoor hebben ze een enquête gelanceerd waar alle inwoners van EU-lidstaten hun stem kunnen laten horen. Maar de site bleek zo populair dat hij al meteen crashte. 

Discussies over het al dan niet afschaffen van de zomertijd zullen binnenkort verleden tijd zijn, want de Europese Commissie zal zich nu ook daadwerkelijk gaan buigen over de kwestie. In februari werd al een resolutie goedgekeurd door het Europese Parlement die de Europese Commissie aanspoorde verder onderzoek naar de voor- en nadelen van de zomertijd (meer informatie over het ontstaan en de evolutie van de zomertijd vind je hier) te doen.

Enquête

Maar voor de Europese Commissie zich over de kwestie wil uitspreken, wil het eerst de inwoners raadplegen. Alle burgers van EU-landen krijgen namelijk de kans om hun stem en hun mening te laten horen in een nieuw opgezette enquête. De Europese Commissie zal bij het nemen van hun beslissing rekening gaan houden met de resultaten van die enquête.

Dat de discussie omtrent de zomertijd leeft, wisten we al langer. Maar blijkbaar zitten er toch meer mensen mee in dan gedacht, want de site waarop de enquête te vinden is, crashte deze morgen al kort na de lancering. De enquête zou hier te vinden moeten zijn, maar vele burgers worden echter meteen omgeleid naar een foutmeldingspagina. “De Europa server is tijdelijk niet beschikbaar”, staat er te lezen. “Onze excuses voor het eventuele ongemak.”

Lange weg

De Europese Commissie zal dus wel rekening houden met de bevindingen uit de enquête, maar ze stellen wel dat die niet de draagkracht van een referendum heeft. Mocht de Commissie zich uitspreken voor een afschaffing van de zomertijd, zullen ze daarvoor met een voorstel moeten komen. Daarna moet dat nog langs het Europese Parlement passeren en ook de individuele lidstaten mogen er nog hun zegje over doen. Als het er al van komt, lijkt het dus nog een lange weg te gaan worden.

Gesponsorde artikelen