Hoe ziet de zomervakantie van de Belg eruit?

De grote vakantie komt met rasse schreden dichterbij. Europ Assistance heeft daarom een rondvraag gedaan bij de Belgen om onder meer na te gaan wat onze reisplannen zijn en hoeveel we spenderen aan een vakantie.

In het nieuws: Uit de jaarlijkse vakantiebarometer van Europ Assistance blijkt dat er de komende zomer minder Belgen op vakantie zullen in vergelijking met vorig jaar. Daarenboven zullen onze landgenoten ook minder geld spenderen aan hun vakantie.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


70 procent van de Belgen gaat deze zomer op reis

  • 70 procent van onze landgenoten gaat tijdens de zomermaanden op reis. Dat is 1 procent minder in vergelijking met de vorige zomer. Die beperkte afname is het gevolg van de inflatie, die het gezinsbudget onder druk zet. Daarenboven mogen we niet vergeten dat er vorig jaar een vakantieboom was als gevolg van het einde van de coronacrisis.
    • De afgelopen jaren waren er zelfs zelden zoveel Belgen van plan om deze zomer op reis te gaan.
  • 41 procent is van plan deze zomer slechts één keer weg te gaan (+3 procentpunten).
  • Vakanties tot 1 week blijven op hetzelfde niveau als in 2022 (39 procent van de reizigers), terwijl vakanties van langere duur (2 weken) met 4 procentpunten stijgen (38 procent). Het tegenovergestelde geldt voor vakanties van 3 weken of meer (23 procent).
  • Samengevat: “70 procent van de Belgen zegt deze zomer (juni tot september) op vakantie te gaan, de meerderheid gaat ofwel voor 1 of 2 weken en slechts één keer”, aldus het rapport.

Minder geld om uit te geven

  • Van de 30 procent Belgen die niet van plan zijn deze zomer te vertrekken, bergt het merendeel (76 procent) hun vakantieplannen op omdat wegen financiële redenen. Dat is een stijging met 12 procentpunten in vergelijking met 2022.
    • De coronapandemie is niet langer een van de belangrijkste redenen om niet op vakantie te gaan, evenmin als de oorlog in Oekraïne.
  • Zij die wel op vakantie gaan spenderen gemiddeld 2.182 euro. Vorig jaar was dat gemiddeld 2.289 euro.
  • De Belgen die deze zomer op vakantie vertrekken, houden bij de keuze van hun vakantiebestemming voornamelijk rekening met het beschikbare budget en hun ecologische voetafdruk.

Op reis in Europa

  • 77 procent van de Belgen die tijdens de zomervakantie op reis gaan, is van plan in Europa te blijven, een daling met 2 procentpunten.
    • Frankrijk is de favoriete bestemming binnen Europa (29 procent), gevolgd door België (26 procent), Spanje (18 procent), Italië (13 procent) en Nederland (8 procent).
  • 10 procent van de reizende Belgen trekt naar Azië en het Midden-Oosten.
  • Noord-Amerika trekt slechts 2 procent van de Belgische toeristen aan.

De meeste Belgische vakantiegangers plannen een vakantie aan zee (56 procent), hoewel het platteland aan populariteit wint (26 procent, wat 4 procentpunten meer is dan in 2022), net als de rondreizen (22 procent, wat 3 procentpunten meer is dan in 2022).

  • Hotelovernachtingen zijn opnieuw populair als de coronapandemie (51 procent), evenals de verhuur van vakantiewoningen en appartementen (34 procent). Slechts 18 procent van de Belgische vakantiegangers is van plan bij vrienden of familie of in hun tweede huis te verblijven.

(ns)

Meer
Lees meer...