Left Right
scrollTop top

Zondag nooit meer Josdag: dit zullen we voor altijd onthouden over radiomonument Jos Ghysen


Zondag nooit meer Josdag: dit zullen we voor altijd onthouden over radiomonument Jos Ghysen

Presentator Jos Ghysen is in Hasselt op 88-jarige leeftijd overleden. De Limburger was jarenlang een vertrouwde stem van populaire radioprogramma’s en was in de jaren 90 een bekend gezicht op VTM. De voorbije jaren werden echter ontsierd door beschuldigingen van seksueel misbruik. Dit moet je weten over de man die het zinnetje “bij leven en welzijn” legendarisch maakte.

1. Hij presenteerde het populairste radioprogramma van zijn tijd

Een miljoen luisteraars voor een radioprogramma? Het klinkt vandaag redelijk onrealistisch, maar Jos Ghysen speelde het wel klaar. Tussen 1967 en 1991 presenteerde hij het programma Te Bed Of Niet Te Bed. Het was voor veel mensen een vaste afspraak op zaterdagochtend. Ghysen en zijn collega Ireen Houben maakten tijd om met gewone Vlamingen te praten en sloten iedere week af met een quiz waarbij bellers een geluid moesten raden en zo een prijs konden winnen. De laatste aflevering werd in 1990 vanuit Bellewaerde uitgezonden. Hij sloot iedere uitzending overigens af met de beroemde woorden: “Bij leven en welzijn… tot over acht dagen.”

2. Hij speelde mee in De Collega’s

Nee, Jos Ghysen was geen acteur, maar toch een beetje een duizendpoot. Zo kreeg hij dankzij zijn radioprogramma een gastrol in de bekende tv-reeks De Collega’s. Jomme Dockx, het personage dat vertolkt werd door de betreurde Manu Verreth, is in de ban van de roem nadat hij enkele seconden op televisie in beeld is geweest. Hij schrijft zich in voor alle mogelijke quizzen op radio en tv. Voor de grap zenden zijn collega’s hem een antwoord vanwege Jos Ghysen en zijn programma Te Bed Of Niet Te Bed. Maar uiteindelijk blijkt Thierry De Vucht de presentator daadwerkelijk te kennen, zodat hij echt kan deelnemen.

3. Het Schurend Scharniertje is een fenomeen

Als je vandaag op de sociale media deze term vaak voorbij ziet komen, dan gaat het niet over een nieuw Suske & Wiske-album. Het Schurend Scharniertje was een radioprogramma op Radio 2 Limburg waarin Jos Ghysen als rasechte Limburger wekelijks zijn cursiefjes voor een publiek voorlas. Het programma liep van 1954 tot 1994 en was daarmee één van de langstlopende programma’s op de Vlaamse radio.

4. Zondag werd Josdag op VTM

Toen VTM eind jaren 80 werd opgericht, duurde het niet lang voor Jos Ghysen aan boord sprong. Na het beëindigen van zijn populaire radioshow kreeg hij een programma op de commerciële zender. Vanaf 1992 was iedere zondag Josdag in het gelijknamige programma. Het werd een talkshow die in de latere jaren liefst drie uur duurde.

5. Hij kan een goede mop vertellen

Jos Ghysen was in nog meer programma’s te zien. Zo zat hij regelmatig aan de toog van het moppenprogramma HT&D. Gastheren waren eerst Guido Depraetere en later Walter Capiau.

De aftakeling van een monument

De laatste jaren van zijn leven waren minder positief. Jos Ghysen was professioneel niet meer actief, al was hij wel nog een tijdje te horen in de ochtendshow van Q-Music. En het magazine Clickx bekroonde hem als ‘blogger van het jaar’. Eind april 2012 beschuldigde zijn ex-collega Ireen Houben hem echter van seksueel misbruik. Ze stelde tijdens de jaren 70 “zwaar geagresseerd” te zijn door Ghysen.

De presentator beaamde toen dat hij inderdaad een relatie had met Houben, maar ontkende de beschuldigingen van ongewenste intimiteiten. De heisa werd Jos Ghysen te veel en hij liet zich opnemen in een rusthuis. Volgens zijn familie was hij zwaar vermoeid en ook ziek. Gisterenavond overleed hij op 88-jarige leeftijd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden