Zonen met vaders lost debuutplaat ‘Ogen voor een andere blik’: een dekentje van echo’s, zeemzoete grooves en diepzinnig gefluister

Het Gentse popcollectief Zonen met vaders lost een eerste langspeelplaat ‘Ogen voor een andere blik’. De tienkoppige dreampop-act zingt in het Nederlands en de teksten doen poëtisch aan. Een aanrader voor wie zich tijdens deze winterdagen wil nestelen onder een dekentje van echo’s, zeemzoete grooves en diepzinnig gefluister. Opgelet: niet mainstream!

Zonen met vaders draait al even mee in de Gentse muziekscene en op vrijdag 10 januari verschijnt hun debuutalbum ‘Ogen voor een andere blik’. Met tien staan ze op het podium, wat een fascinerende gelaagdheid en drukte aan de tien tracks geeft. 

Naast de traditionele rockinstrumenten, drum, bas en gitaar, verwerkt de band samples, dreunende synthesizers en een stomende trompet en tenorsax in hun sound. Het resultaat is een eigenzinnige mix van dreampop en krautrock in een modern jasje met een snufje kleinkunst en bij momenten Sonic Youth-achtig gitaargejengel en -gepiep.

Zanger kruipt in je oor

Zonen met vaders // Tandeloze tovenaar

Luister naar Tandeloze Tovenaar, de tweede single van 'Ogen voor een andere blik' op Spotify via https://fanlink.to/TandelozeTandeloze tovenaar, bij eerste beluistering een in memoriam voor notoir roker, drinker & cultschrijver JMH Berckmans, bij verdere beluisteringen een hart onder de riem voor iedereen die het water aan de lippen voelt in het mondiale systeem dat te weinig oog heeft voor het menselijke in elke mens. (“Wat zijn mensen zonder huizen? Wat zijn apen zonder luizen? Wat zijn vallen zonder muizen, ‘t blijven vallen, blijven vallen, blijven vallen…”)

Geplaatst door Zonen met vaders op Maandag 9 december 2019

Bovendien krijgen we een verbluffend staaltje vocals op ons bord. Daarvoor is tekstschrijver en bandleider Jeroen Boone verantwoordelijk samen met de Nederlandse zangeres Maite Louisa. Hun haast hypnotiserende zangpartijen smelten samen als gin en tonic zonder te moeten inboeten aan verstaanbaarheid, ondanks de combinatie van Vlaams en Nederlands-Nederlands. Bij momenten komt Boone wel héél dichtbij de micro en lijkt het bijna alsof hij in je oor aan het fluisteren is.

De teksten zijn abstract en ietwat bizar, maar gaan altijd ergens naartoe. “Je bent zo echt als je blauw ziet” in het nummer Mr. Buiten de Lijntjes is daar een goed voorbeeld van. Ook is in de zang een knipoog naar andere Nederlandstalige kleppers zoals Bazart, Spinvis en Yevgueni te bespeuren.
Hoogtepunten: Coxyde/Koksijde, Mr. Buiten de Lijntjes, Onaangepast, Kermis en Drones van de dromer.

Voor wie graag eens naar iets anders maar wel aanstekelijk luistert.

Zonen met vaders stellen op zaterdag 25 januari ‘Ogen voor een andere blik’ voor in De Minard in Gent. Het album is vanaf 10 januari hier te verkrijgen en te beluisteren.

Gesponsorde artikelen